
Miniquiche z tortilli
- tortilla: 2 szt.
- pomidorki koktajlowe: 6 szt.
- jajka: 4 szt.
- salami: 6 plasterków
- bazylia: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:143
- tłuszcz:9 g
- tłuszcz nasycony:3 g
- węglowodany:8 g
- cukry:1 g
- błonnik:1 g
- białko:8 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w trybie pieczenia góra-dół lub 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
krok 2
Za pomocą foremki o średnicy 12 cm (lub małego talerzyka) z dużych placków tortili wycinamy kółka, powinno ich wyjść 6.
krok 3
Formę na muffinki wykładamy wyciętymi kółkami z tortilli, wciskając je do otworów, dzięki temu zachowają formę koszyczków.
krok 4
Jajka ubijamy i wlewamy do tortilli (opcjonalnie można też dodać posiekane warzywa, np. cebulę, szczypiorek, paprykę). Na wierzchu miniquiche układamy plasterek salami i pół pomidorka koktajlowego.
krok 5
Pieczemy 15 minut, aż jajko się zetnie. Gotowe miniquiche z tortilli posypujemy listkami bazylii (mogą być w całości lub posiekane, zwłaszcza jeśli są większe). Wierzch można dodatkowo udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

