Reklama

Miniquiche z tortilli wypełnione masą jajeczną z plasterkiem salami na górze, to interesująca propozycja śniadaniowa, a do tego bardzo prosta do zrobienia. Zaletą tej przekąski jest też szybkość wykonania. Te pożywne koszyczki dobrze sprawdzają się na wynos, do pracy i szkoły, a także na wyjścia plenerowe. Jeśli mamy więcej czasu warto pokusić się o samodzielne wykonanie placków. Polecamy przepis na ekspresowe miniquiche z tortilli.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal143
  • tłuszcz9g
  • tłuszcz nasycony3g
  • węglowodany8g
  • cukry1g
  • błonnik1g
  • białko8g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w trybie pieczenia góra-dół lub 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

  • krok 2

    Za pomocą foremki o średnicy 12 cm (lub małego talerzyka) z dużych placków tortili wycinamy kółka, powinno ich wyjść 6.

  • krok 3

    Formę na muffinki wykładamy wyciętymi kółkami z tortilli, wciskając je do otworów, dzięki temu zachowają formę koszyczków.

  • krok 4

    Jajka ubijamy i wlewamy do tortilli (opcjonalnie można też dodać posiekane warzywa, np. cebulę, szczypiorek, paprykę). Na wierzchu miniquiche układamy plasterek salami i pół pomidorka koktajlowego.

  • krok 5

    Pieczemy 15 minut, aż jajko się zetnie. Gotowe miniquiche z tortilli posypujemy listkami bazylii (mogą być w całości lub posiekane, zwłaszcza jeśli są większe). Wierzch można dodatkowo udekorować pomidorkami koktajlowymi.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama