
Serniczki na zimno
- herbatniki: 200 g
- masło: 100 g
- mleko: 100 ml
- żelatyna: 60 g
- twaróg: 600 g
- cukier puder: 100 g
- cukier waniliowy: 10 g
- śmietana 30%: 150 ml
- truskawki: 200 g
- galaretka malinowa: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki: wrzucamy do blendera lub malaksera i kruszymy na proszek.
krok 2
Masło: roztapiamy w rondelku na małej mocy palnika, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przekładamy łyżką do szklanek na serniczki.
krok 3
Mleko: podgrzewamy, aby było gorące (ale nie wrzące). Dokładnie mieszamy z żelatyną, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Twaróg: przekładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec mieszamy z zimnym (ale jeszcze płynnym) mlekiem z żelatyną.
krok 5
Śmietana: w osobnej misce ubijamy ją na sztywno, a następnie mieszamy łyżką z przygotowaną masą twarogową. Przekładamy do szklanek na warstwę herbatników. Serniczki na zimno odstawiamy do lodówki na min. 1 godz (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
krok 6
Truskawki: myjemy i wycinamy szypułki. Odkładamy ¼ owoców do dekoracji. Pozostałe blendujemy na mus, który następnie podgrzewamy w rondelku. Gdy jest gorący, zdejmujemy z kuchenki i mieszamy z galaretką. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygnie, nakładamy na wierzch serniczków.
krok 7
Dekoracja: pozostałe truskawki kroimy na kawałki i ozdabiamy nimi gotowe serniczki.

