Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść 12 miniserniczków.
- Do ich pieczenia sprawdzą się silikonowe lub metalowe foremki. Wygodnym rozwiązaniem jest także specjalna blacha z wgłębieniami na muffinki.
- Do masy sernikowej można dodać zmielony twaróg z wiaderka, jednak trzeba zwrócić uwagę na jego skład – guma guar i substancje stabilizujące nie są potrzebne, a przede wszystkim są niezdrowe. Co więcej, jakość twarogu znacząco zmienia smak deseru, więc warto wybrać sprawdzony produkt.
- Do masy na serniczki można dodać także startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
- Cukier waniliowy warto zrobić samodzielnie, dodając ziarenka z laski w wanilii.
- Serniczki oreo można udekorować także innymi owocami – truskawkami, jeżynami lub malinami oraz listkami mięty.
- Zamiast polewy z białej czekolady, można użyć mleka skondensowanego lub lukru, zrobionego z soku z cytryny i cukru pudru.
Notka redakcyjna:
Serniczki oreo z kajmakiem
Mini serniczki oreo świetnie smakują z kajmakiem, karmelem lub masą krówkową, którą można przygotować na dwa sposoby:
- z mleka skondensowanego – zamkniętą puszkę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małej mocy palnika przez 2–3 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Nie otwieramy gorącej puszki, bo może wybuchnąć,
- z mleka i cukru – do mleka wsypujemy cukier w proporcji 1:1 (na 1 litr mleka – 1 kg cukru). Całość mieszamy i gotujemy w garnku z grubym dnem przez 2,5–3 godz. na małej mocy palnika.
Serniczki oreo z kremem mascarpone
Pieczone serniczki oreo można ozdobić tak, jak standardowe babeczki:
- kremem śmietankowym – w łatwy sposób przygotujemy go na bazie bitej śmietany i serka mascarpone,
- kremem cytrynowym z mascarpone – to inaczej lemon curd, który świetnie smakuje także w innych deserach, np. jako dodatek do tarty cytrynowej,
- kremem czekoladowym – do bitej śmietany i serka mascarpone dodajemy roztopioną (i przestudzoną) czekoladę mleczną, deserową lub gorzką.
Krem nakładamy na przestudzone serniczki przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Serniczki oreo na zimno
Podobny deser świetnie smakuje również w wersji bez pieczenia. Możemy skorzystać z przepisu na sernik oreo na zimno. Foremki wykładamy papilotkami, na ich dnie układamy ciasteczka oreo, a następnie kładziemy masę serową.
Masę przygotowujemy z bitej śmietany, którą mieszamy z mielonym twarogiem (lub serkiem mascarpone) i cukrem pudrem. Wykładamy ją na pokrojone ciasteczka, a następnie gotowe miniserniczki wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Podajemy ze świeżymi owocami.