Miniburgery
- mąka pszenna: 260 g
- drożdże: 3 g
- cukier: 10 g
- mleko: 125 ml
- sól: 9 g
- jajka: 2 szt.
- masło: 20 g
- sezam: 5 g
- mięso mielone wołowe: 400 g
- bułka tarta: 40 g
- słodka papryka: 3 g
- papryka ostra: 2 g
- pieprz czarny: 3 g
- sałata strzępiasta: 3 liście
- kiszone ogórki: 4 szt.
- musztarda: 40 g
- ketchup: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na bułki: rozpuszczamy i studzimy masło. Lekko podgrzewamy mleko. Roztrzepujemy jajko widelcem (wyjmujemy je nieco wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej). Wsypujemy do miski mąkę pszenną, cukier, suche drożdże i łyżeczkę soli. Dolewamy mleko i masło oraz łyżkę jajka (resztę odkładamy do posmarowania bułek). Wyrabiamy składniki ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Formujemy kulę. Wkładamy ją do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 2
Pieczenie bułeczek: kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na części. Formujemy z nich niewielkie kulki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, najlepiej za pomocą pędzelka cukierniczego. Posypujemy sezamem. Do ozdoby wierzchu wypieku możemy też wykorzystać mak, kminek lub czarnuszkę. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Minibułeczki do burgerów powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Studzimy je na kratce.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Kotleciki: umieszczamy mięso w misce (najlepiej sprawdzi się mielone z łopatki, antrykotu, łaty lub pręgi wołowej). Kluczem do soczystego burgera jest to, żeby wybrany kawałek mięsa zawierał odpowiednią ilość tłuszczu, dlatego nie polecamy chudej polędwicy lub szynki. Dodajemy jedno małe jajko i bułkę tartą. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz słodką i ostrą papryką. Przez chwilę wyrabiamy dłońmi. Formujemy niewielkie kotlety. Smażymy je na patelni z olejem lub za pomocą frytkownicy beztłuszczowej (8–12 minut w 230°C).

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Przygotowanie dodatków: delikatnie myjemy i osuszamy sałatę strzępiastą (sprawdzi się też lodowa lub rzymska). Rwiemy ją na mniejsze kawałki, o podobnym rozmiarze co nasze minihamburgery. Kroimy ogórki kiszone w skośne plasterki. Możemy również wykorzystać inne klasyczne dodatki warzywne, takie jak korniszony, świeży pomidor i czerwona cebula.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Miniburgery: przekrajamy bułki na pół. Spody smarujemy musztardą. Układamy na nich kotleciki. Pokrywamy je warstwą ketchupu i plasterkami ogórków kiszonych. Na wierzchu umieszczamy kawałek sałaty i drugą część bułki. Na koniec wbijamy wykałaczki w miniaturowe burgery, żeby łatwiej było je przenosić i żeby pozostały w całości. Serwujemy na drewnianej desce do przystawek, dużym talerzu lub łupku.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


