
Minipączki
- mąka pszenna: 500 g
- drożdże: 35 g
- cukier: 60 g
- mleko: 250 ml
- żółtko: 6 szt.
- jajka: 1 szt.
- masło: 100 g
- sól: 3 g
- cukier puder: 50 g
- olej: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Mąkę przesiewamy. Mleko lekko podgrzewamy. Żółtka oddzielamy od białek - będą nam potrzebne tylko żółtka (z białek możemy zrobić minibezy lub zamrozić je na później).
krok 2
Ciasto drożdżowe: mąkę wsypujemy do miski, do niej wkruszamy drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Dosypujemy cukier i sól. Wyrabiamy ciasto mniej więcej przez 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Na tym etapie wkrajamy kawałki masła. Zagniatamy ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, przez ok. 15 minut. Następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Objętość powinna zwiększyć się aż trzykrotnie.
krok 3
Formowanie: stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Możemy odrywać kawałki po ok. 25 g i formować kulki. Inna metoda to zrobienie z ciasta wałków, jak na kopytka i odkrajanie niewielkich części, z których następnie robimy małe kuleczki. Z porcji powinno nam wyjść ok. 40 minipączków. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut żeby wyrosły. Powinny być dwukrotnie większe.
krok 4
Tłuszcz: gdy pączuszki wyrastają, wlewamy do garnka o grubym dnie, olej. Rozgrzewamy go powoli do temperatury 170 stopni Celsjusza.
krok 5
Smażenie: na rozgrzany tłuszcz wkładamy partiami drożdżowe kuleczki. Smażymy je z każdej strony przez ok. 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Podanie: lekko ciepłe minipączki posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia.

