Porady:
- Kwiaty na miód z mniszka lekarskiego powinniśmy zrywać w miejscach położonych jak najdalej od ruchliwych ulic, najlepiej wczesną wiosną. Upewnijmy się, że nie były pryskane nawozem. Zbierajmy je do koszyczka. Jeśli włożymy je do reklamówki, zaparzą się i nie będą się nadawać do przyrządzenia syropu.
- Nie zrywajmy kwiatów na miód, jeśli niedawno padał deszcz. Wilgoć w roślinach może przyczynić się do powstawania pleśni.
- Sok z cytryny możemy z powodzeniem zastąpić sokiem z pomarańczy. Owoce możemy także pokroić w plasterki i dodać je do naparu.
- Barwa końcowego produktu zależy od tego, jak dużo kwiatów użyjemy do sporządzenia wywaru. Im więcej ich będzie, tym ciemniejszy i bardziej aromatyczny będzie nasz miodek z mniszka lekarskiego.
- Syrop możemy dodawać do herbaty lub deserów. Własnoręcznie przyrządzony miód z mniszka z powodzeniem zastąpi cukier i inne słodziki. Możemy go wykorzystać do wypieków, galaretek, koktajli, lemoniady, a nawet dressingu do lekkich sałatek.
- Podany przez nas przepis powinien wystarczyć na 3–4 słoiczki około 200 ml. Tak przygotowany syrop z mlecza możemy przechowywać przez kilka miesięcy.
Polecamy również przepis na syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem.
Notka redakcyjna:
Miód z mniszka – przepis na bazie prawdziwego miodu
Przedstawiony przez nas przepis to nic innego jak receptura na syrop na bazie naparu z mniszka, ale za pomocą tej niepozornej rośliny możemy także przyrządzić aromatyzowany miód. Kwiaty przygotowujemy tak samo jak do naparu, czyli oczyszczamy je z piasku i owadów, a następnie umieszczamy w słoikach. Zalewamy je płynnym miodem w proporcji 1:1. Doskonale sprawdzi się miód spadziowy, wielokwiatowy, lipowy lub rzepakowy. Po tygodniu nabierze aromatu i leczniczej mocy. Do tego czasu powinniśmy go mieszać 2–3 razy dziennie, żeby zapobiec powstawaniu pleśni. Tak przygotowany miód z mniszka lekarskiego możemy przechowywać nawet do 6 miesięcy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Możemy nim także posłodzić ciepły kompot.
Miód mniszkowy – właściwości lecznicze
Miodek z mniszka lekarskiego pomaga w walce z objawami przeziębienia. Regularnie spożywany wzmacnia odporność i dodaje energii, głównie za sprawą witaminy A, C i D. Stosowany jest głównie przy bólach gardła i powracającym kaszlu. Przepis na miód z mniszka przyda się osobom, które cierpią na zapalenia skóry, niestrawność i bóle żołądka. Przypisuje mu się również właściwości:
- żółciopędne,
- regenerujące wątrobę,
- usprawniające pracę mózgu,
- wspomagające funkcjonowanie nerek,
- odprężające (za sprawą witamin z grupy B).
Zawarte w syropie potas, magnez i żelazo pomagają walczyć z objawami stresu. Miód z mniszka lekarskiego warto traktować jako naturalne uzupełnienie diety. Znajdująca się w nim inulina jest prebiotykiem, który sprzyja odbudowie flory bakteryjnej jelit. Dzięki temu może być stosowany podczas terapii antybiotykami. Koniecznie sprawdźcie także nasze przepisy na inne, zdrowe przetwory roślinne, takie jak syrop z kwiatów czarnego bzu.