Miodownik z kajmakiem
- mąka: 400 g
- cukier: 148 g
- cukier waniliowy: 16 g
- soda oczyszczona: 6 g
- masło: 515 g
- miód: 50 g
- jajka: 1 szt.
- mleko: 500 ml
- budyń śmietankowy: 40 g
- masa kajmakowa: 510 g
- orzechy włoskie: 120 g
- czekolada deserowa: 90 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: blachę o wymiarach 20x30 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy składniki z lodówki, oprócz 200 g masła na kruche ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
krok 2
Kruche ciasto: mąkę i sodę przesiewamy do miski, dosypujemy 100 g cukru, cukier wanilinowy, dodajemy 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Składniki możemy posiekać nożem lub zagnieść na kruszonkę, sprawdzi się też mikser planetarny z odpowiednią końcówką. Dokładamy miód i jajko, zagniatamy je jednolitą, dość zwartą masę.

ZjedzPięknie krok 3
Wykładanie formy: gotowe ciasto na miodownik dzielimy na trzy równe części (można użyć wagi kuchennej), czyli nasze warstwy ciasta. Blaszkę wykładamy pierwszym blatem - można rwać kawałki ciasta i sklejać je ze sobą równomiernie już w foremce. Blaszkę wkładamy na średnią półkę piekarnika na mniej więcej 6 minut. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi blatami. Zostawiamy je do wystygnięcia, w tym czasie przechodzimy do robienia kremów.

ZjedzPięknie krok 4
Masa budyniowa: 375 ml mleka przelewamy do garnka, dodajemy ok. 48 g cukru, gotujemy, ale uważamy, żeby nie wykipiało. W 125 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Przelewamy go do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Przekładamy ją do miseczki i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do przestudzenia, powinien powstać delikatny kożuszek. 150 g miękkiego masła przekładamy do misy miksera, stopniowo dodajemy chłodny budyń i miksujemy.

ZjedzPięknie krok 5
Masa kajmakowa: ubijamy pozostałe miękkie masło, stopniowo dodajemy masę kajmakową z puszki. Powinna powstać jednolita, puszysta masa.

ZjedzPięknie krok 6
Składanie ciasta: blachę wykładamy czystym papierem do pieczenia. Na nim układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go masą budyniową. Kładziemy drugi blat i nakładamy na niego 2/3 masy kajmakowej, dociskamy ostatnim blatem posmarowanym od góry resztą kajmaku.

ZjedzPięknie krok 7
Podanie: orzechy włoskie (można zastąpić pekanami lub laskowymi) siekamy i posypujemy nimi wierzch blatu z kajmakiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 5 g masła (1 łyżeczka) i dekorujemy nią ciasto. Miodownik z kajmakiem wkładamy do lodówki na całą noc (czas nie został uwzględniony w klasyfikacji deseru).

ZjedzPięknie


