
Miodownik z orzechami
- mleko: 450 ml
- miód: 70 ml
- mąka: 500 g
- soda oczyszczona: 5 g
- masło: 500 g
- cukier: 300 g
- jajka: 2 szt.
- budyń waniliowy: 40 g
- orzechy włoskie: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników na ciasto: do niewielkiego rondelka wlewamy 50 ml mleka i 30 ml miodu. Podgrzewamy do momentu, aż miód się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
krok 2
Zagniatanie ciasta: do miski z mąką dodajemy zimne masło (200 g) i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy 100 g cukru, jajka i przestudzone mleko z miodem. Zagniatamy ciasto w kulę, a następnie dzielimy je na trzy równie części.
krok 3
Przygotowanie blatów: blachę o wymiarach 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy na niej ciasto na pierwszy placek. Rozprowadzamy je opuszkami palców oprószonymi mąką – może się kleić.
krok 4
Wypiekanie placków na miodownik z orzechami: każdy placek pieczemy osobno w prostokątnej blasze przez 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Z wypiekiem ostatniego blatu czekamy do do zrobienia masy orzechowej.
krok 5
Budyń: 350 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 100 g cukru i doprowadzamy do wrzenia. W osobnym naczyniu mieszamy 50 ml zimnego mleka z budyniem w proszku (bez cukru). W momencie gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy budyń i mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Masa orzechowa: siekamy orzechy włoskie, zostawiając kilka sztuk do ozdoby. Na patelni roztapiamy masło (100 g) z miodem (40 ml) i cukrem (100 g). Mieszamy, a gdy składniki się połączą, dodajemy posiekane orzechy. Smażymy przez ok. 5 min, cały czas mieszając. Masę orzechową wykładamy na trzeci placek przed pieczeniem. Blat z orzechami wstawiamy do piekarnika na 15 min.
krok 7
Krem do ciasta: ucieramy mikserem 200 g miękkiego masła. Stopniowo dodajemy przygotowany zimny budyń. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gęsty i gładki krem.
krok 8
Składanie ciasta: na dnie blachy układamy pierwszy spód miodownika. Na wierzch wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy drugi blat, a na nim pozostały krem budyniowy. Całość przykrywamy blatem z orzechami.
krok 9
Miodownik z orzechami jest gotowy: odstawiamy go do ostygnięcia w chłodne miejsce.

