
Mississippi mud cake – mocno czekoladowe ciasto
- masło: 250 g
- gorzka czekolada: 500 g
- kawa rozpuszczalna: 6 g
- woda: 180 ml
- mąka pszenna: 300 g
- kakao: 70 g
- cukier: 250 g
- soda oczyszczona: 5 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- sól: 3 g
- olej: 20 ml
- jajka: 4 szt.
- maślanka: 120 ml
- śmietana 36%: 120 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i maślankę wyjmujemy z lodówki godzinę przez rozpoczęciem pracy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C, tryb góra-dół. Czekoladę łamiemy lub kroimy na drobne kawałki.
krok 2
Suche składniki: mąkę i kakao przesiewamy do jednej miski. Dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i drobny cukier. Mieszamy łopatką, łyżką lub rózgą.
krok 3
Mokre składniki: jajka roztrzepujemy razem z maślanką i olejem za pomocą rózgi kuchennej.
krok 4
Masa czekoladowa: pierwszą część czekolady (250 g), masło i kawę łączymy z wodą w rondelku. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy.
krok 5
Mieszanie ciasta: łączymy ze sobą suche i mokre składniki za pomocą łopatki lub rózgi. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę czekoladową, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 6
Pieczenie: masę na nasze ciasto czekoladowe Mississippi mud cake przelewamy do przygotowanej tortownicy. Ustawiamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez około 50 min. Sprawdzamy, czy środek ciasta nie jest jeszcze surowy za pomocą wykałaczki. Nie powinna być całkowicie sucha, ponieważ ciasto powinno być wilgotne, ale nie powinna być też całkowicie obklejona ciastem. Możemy lekko potrząsnąć blaszkę, żeby zobaczyć, czy środek stężał.
krok 7
Polewa czekoladowa: kiedy ciasto się studzi, przygotowujemy ganache. Drugą część czekolady (250 g) wkładamy do miseczki. Wlewamy śmietankę do rondelka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika tuż przed tym, kiedy zacznie się gotować. Zalewamy nią czekoladę, przykrywamy miseczkę i odczekujemy 5 minut. Następnie mieszamy ganasz za pomocą łopatki. Powinniśmy uzyskać aksamitny krem czekoladowy. Studzimy go lekko.
krok 8
Podanie: ciasto polewamy ganachem czekoladowym. Mississippi mud cake kroimy, kiedy całkowicie wystygnie, inaczej będzie się rozpadał.

