
Mississippi mud pie z tahini
- herbatniki: 300 g
- masło: 225 g
- gorzka czekolada: 200 g
- brązowy cukier: 175 g
- jajka: 2 szt.
- tahini: 115 g
- mąka pszenna: 75 g
- kakao: 10 g
- masa budyniowa: 250 g
- śmietana 30%: 350 ml
- cukier puder: 10 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal682
- tłuszcz51g
- tłuszcz nasycony28g
- węglowodany46g
- cukry29g
- błonnik44g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Roztapiamy 100 g masła w rondelku. Rozdrabniamy ciasteczka w robocie kuchennym lub wkładamy je do miski i rozgniatamy końcówką wałka. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się popularne w Wielkiej Brytanii słodycze o nazwie bourbon biscuits – to dwa kakaowe herbatniki przełożone maślaną masą czekoladową. W zamian możemy wykorzystać dowolne kruche ciastka z kremem typu markizy. Łączymy okruchy z roztopionym masłem. Przekładamy je do głębokiej karbowanej formy do tarty o średnicy 26 cm. Dociskamy masę ciasteczkową łyżką, tak żeby pokryła spód i boki blaszki. Chłodzimy w lodówce.
krok 2
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Wkładamy 125 g gorzkiej czekolady i 125 g masła do miseczki. Roztapiamy składniki w kuchence mikrofalowej, w 30-sekundowych seriach, regularnie mieszając, aż masa będzie gładka. Możemy też przyrządzić ją na parze (umieszczając żaroodporną miskę nad garnkiem z gotującą się wodą). W oddzielnym naczyniu ubijamy brązowy cukier z jajkami przez około 4–5 minut, aż powstanie kremowa, puszysta masa.
krok 3
Wlewamy do masy jajecznej roztopioną czekoladę z masłem oraz 100 g tahini. Do mokrych składników przesiewamy mąkę pszenną i kakao. Następnie delikatnie wszystko mieszamy za pomocą szpatułki. Wlewamy ciasto brownie do formy na tartę ze schłodzonym spodem z herbatników. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut, aż masa czekoladowa się zetnie. Schładzamy tartę w temperaturze pokojowej przez minimum 2 godziny.
krok 4
Kiedy ciasto się studzi, przygotowujemy kolejną warstwę deseru. Umieszczamy w rondelku masę budyniową (w sklepach z angielskimi produktami spożywczymi można kupić ją gotową, ale jeśli chcemy ją zrobić samodzielnie, wykorzystajmy przepis na krem angielski). Dodajemy 75 g połamanej na kawałki czekolady. Podgrzewamy składniki na średnim ogniu, aż połączą się w jednolity krem. Studzimy.
krok 5
Rozsmarowujemy masę budyniową z czekoladą na wystudzonej tarcie z brownie. Schładzamy deser przez minimum 30 minut, aż krem angielski całkowicie stężeje. Ciasto w tej formie możemy przechowywać do przyjścia gości, a w ostatniej chwili wykonać ostatni krok, czyli dekorację z bitej śmietany.
krok 6
Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno z łyżką pasty tahini i cukrem pudrem. Jeśli chcemy mieć pewność, że utrzyma konsystencję, możemy dodać do niej niewielką ilość żelatyny rozpuszczonej wcześniej w ciepłej wodzie. Układamy krem na wierzchu ciasta. Dekorujemy deser połamanymi sezamkami – wbijamy ciasteczka w bitą śmietanę, tak żeby efektownie wystawały. Mississippi mud pie z tahini należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż przez 3 dni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

