Porady:
- Ogórki możemy pokroić nożem lub zetrzeć na tarce, żeby uzyskać cieńsze plasterki.
- Dodatki do mizerii, czyli koper, nasiona gorczycy i ziele angielskie, są opcjonalne.
- Do ogórków możemy dodać także świeży koperek. Pęczek siekamy drobno i mieszamy z poszatkowanymi warzywami.
- Pasteryzowane słoiki warto otulić ręcznikiem, żeby spowolnić proces studzenia. Szczegółowe informacje na temat wekowania przetworów na zimę znajdują się w naszym poradniku o pasteryzacji (w osobnym artykule zamieszczone są informacje o alternatywnych metodach wekowania).
Notka redakcyjna:
Mizeria do słoików – propozycje dodatków
Koper, koperek, gorczyca i ziele angielskie – to tylko kilka wybranych propozycji dodatków od mizerii na zimę. Do słoików możemy wrzucić także:
- czosnek – obrane ząbki dodajemy w całości, pokrojone w plasterki lub starte na tarce,
- cebulę – jeśli lubi jej smak w mizerii, możemy pokroić ją w drobną kostkę i wymieszać z ogórkami. W słoikach smaki idealnie się przegryzą,
- liście laurowe – dodają przyjemnego aromatu,
- ziarna pieprzu – zwiększają wyrazistość i dodają delikatnej pikanterii.
Mizeria ze słoika – pomysł na szybką sałatkę do obiadu
Żeby zrobić klasyczną mizerię z ogórków ze słoika, wystarczy dodać drobno posiekany koperek i śmietanę lub gęsty jogurt, np. grecki. Dla urozmaicenia, można wzbogacić tradycyjny zestaw o kilka pysznych dodatków:
- sałatę – wystarczy dodać ogórki do miksu sałat ze śmietaną,
- rzodkiewkę – myjemy ją, odcinamy liście i korzeń, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Do mizerii możemy dodać także marynowane rzodkiewki lub kiszone,
- papryczkę chili – to atrakcyjny dodatek dla osób lubiących ostrzejsze smaki. Papryczkę kroimy wzdłuż, wycinamy nasiona, a następnie siekamy ją w cienkie paski.
Mizeria ze słoika w każdym z tych wariantów jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Idealnie komponuje się z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, pieczoną rybą lub delikatnym mięsem – np. kieszonkami z kurczaka.
Jak przechowywać mizerię na zimę?
Ogórki bez pasteryzowania należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni. Z kolei pasteryzowane słoiki z mizerią ustawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
Chociaż podczas gotowania ogórki tracą kolor, ich smak się nie zmienia. Co więcej, zawekowana mizeria w słoikach jest odpowiednia do spożycia w ciągu 1 roku.