Porady:
- Istnieją dwie szkoły przygotowania mizerii – jedna mówi o konieczności obrania ogórków przed ich pokrojeniem, a druga o pokrojeniu ich ze skórką. Która jest właściwa? Ogórków nie trzeba obierać (ale można), zwłaszcza gruntowych, ponieważ ich skórka jest drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych, w tym m.in. błonnika. Warto jednak pamiętać, by przed przygotowaniem surówki dokładnie je umyć i obciąć dwa końce.
- Zamiast koperku do mizerii możemy dodać szczypiorek lub cebulę – najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany.
- Jeśli chcemy zredukować ilość kalorii, polecamy zamiast śmietany użyć jogurtu lub oliwy z oliwek. Warto też pominąć cukier w składnikach. Do zrobienia mizerii na słodko sprawdzi się erytrol lub odrobina syropu z agawy.
- Do surówki z ogórków warto dodać odrobinę soku z cytryny, dzięki któremu całość nabierze lekko winnego posmaku. Opcjonalnie możemy dodać ocet jabłkowy – mizeria z octem to popularna przystawka w wielu domach.
- Mizeria z ogórków najlepiej smakuje przygotowana tuż przed obiadem – maksymalnie 10–15 minut przed jedzeniem.
- Przy przygotowaniu warto zastosować pewien trik – najpierw ogórki kroimy (wcześniej obieramy jeśli zachodzi taka potrzeba), a następnie solimy je i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie odsączamy z nich wodę. Dzięki temu będą one jeszcze smaczniejsze. Dodatkowo możemy także wyciąć gniazdo nasienne, jeśli mają duże pestki.
- Żeby cieszyć się smakiem takich ogórków przez cały rok to polecamy przygotować mizerię na zimę.
Notka redakcyjna:
Mizeria – różne wariacje
Istnieją różne sposoby przygotowania mizerii – najbardziej podstawowy uwzględnia: ogórki, sól, pieprz i śmietanę (ewentualnie kefir, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny), a także koperek lub szczypiorek. Znana jest również:
- mizeria z octem lub cytryną i cukrem (najczęściej pudrem).
- z dodatkiem pieprzu ziołowego - w tej wersji ma o wiele bardziej zdecydowany smak.
- z pieprzem - jest odpowiednia dla osób, które wolą nieco pikantne surówki. Odpowiedni będzie tu pieprz czarny lub kolorowy, koniecznie świeżo zmielony.
- z chili - górki dobrze komponują się z ostrą papryką – może być mielone bądź świeże, pokrojone w plasterki. Pamiętajmy, że najbardziej pikantne są pestki.
Przepis na mizerię można zmodyfikować jeszcze bardziej, dodając do niej inny składnik warzywny. Zdecydowanie ciekawą propozycją jest surówka z cukinii i ogórka. Jeśli są młode i świeże, nie trzeba ich obierać, a jedynie dokładnie umyć. Doprawiamy ją podobnie jak mizerię. Inną opcją, bardziej klasyczną, jest połączenie ogórków i rzodkiewek, pokrojonych w plastry.
Jakie ogórki na mizerię?
To klasyczna przystawka do obiadu, którą najczęściej przygotowujemy wiosną i latem – w czasie sezonu na ogórki. To one są podstawowym i najważniejszym składnikiem każdej mizerii. Należy wybierać świeże, chrupiące i nieprzerośnięte egzemplarze. Najlepiej sprawdzą się małe ogórki gruntowe np. z własnego ogródka, od lokalnego rolnika lub ze sprawdzonego warzywniaka. Z kolei poza sezonem dobrze sprawdzą się ogórki szklarniowe. Warto pamiętać, by je umyć, obrać i obciąć dwa końce.
Do czego podawać surówkę z ogórków?
Ogórki przygotowane w ten sposób idealnie pasują do tradycyjnych, polskich obiadów:
- schabowego z ziemniaczkami, obsypanymi koperkiem - to prawdziwy klasyk podawany w towarzystwie mizerii,
- kotletów mielonych - to równie często spotykana propozycja,
- kotletów z piersi kurczaka, grillowanych lub w panierce,
- gulaszu wieprzowego z kaszą gryczaną.
To także świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wegetariańskich kotletów: