Porady:
- Ciasto mleczna kanapka świetnie smakuje z polewą z gorzkiej czekolady. Należy ją przygotować tuż przed podaniem. Wystarczy roztopić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej – to sposób gotowania na parze w miseczce zawieszonej na brzegach garnka z gotującą się wodą.
- Biszkopt można również najpierw przekroić na blaty, przełożyć kremem, schłodzić i dopiero tuż przed podaniem podzielić na porcje.
- Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem – do mlecznej kanapki doskonale pasuje przestudzona herbata lub kawa.
- Aby wyjąć ziarenka z laski wanilii, trzeba rozciąć ją ostrym nożem wzdłuż na pół. Następnie należy wyskrobać miąższ ze środka przy pomocy łyżeczki lub końcówki noża.
- Ciasto mleczną kanapkę można schłodzić również w całości w lodówce.
Notka redakcyjna:
Ciasto mleczna kanapka – inne warianty
W naszym przepisie na mleczną kanapkę postawiliśmy na jakościowe składniki. Stąd laska prawdziwej wanilii, biała czekolada i śmietanka 36%. Wypiek można przygotować także w prostszy sposób:
- mleczna kanapka z kremem z mleka w proszku – do takiego kremu potrzebujemy 200 g masła, 100 ml mleka, 100 g cukru i 400 g mleka w proszku. Mleko podgrzewamy, roztapiamy w nim cukier i studzimy. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, po czym naprzemiennie dodajemy przestudzone słodkie mleko i mleko w proszku, cały czas miksując składniki,
- mleczna kanapka z serkiem mascarpone – w tej wersji biszkopt kakaowy przekładamy kremem przygotowanym z bitej śmietany, cukru pudru i mascarpone. 200 ml śmietany kremówki ubijamy z cukrem (100 g), na koniec, łyżka po łyżce, dodajemy 500 g serka.
Ciasto mleczna kanapka bez pieczenia
To wersja w której biszkopt zamieniamy na herbatniki kakaowe. Chociaż można by było każdy herbatnik osobno przełożyć kremem, warto ułożyć je na prostokątnej blasze. W ten sposób łatwiej będzie schłodzić całość w lodówce i pokroić na równe porcje. Na ułożone na dnie herbatniki nakładamy krem, po czym przykrywamy je drugą warstwą herbatników i ewentualnie polewą czekoladową. Gotowe ciasto mleczną kanapkę wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Chętni mogą zrobić trzy warstwy ciasteczek. Należy wtedy rozdzielić pomiędzy nie krem w wybranej wersji: ze śmietanki i białej czekolady (jak w naszym przepisie), z mleka w proszku lub serka mascarpone.
Mleczna kanapka fit
Ciasto mleczna kanapka może być pożywną przekąską wysokobiałkową. Aby zredukować ilość cukru i węglowodanów, należy przygotować ją w trochę inny sposób:
- zamiast mąki pszennej, używamy owsianej lub ziemniaczanej,
- cukier zastępujemy miodem, stewią, erytrolem lub ksylitolem,
- jako nadzienia używamy serka śmietankowego (400 g miękkiego twarogu) zmieszanego z żelatyną i wybranym zamiennikiem cukru.
Ciasto w wersji także możemy polać roztopioną gorzką czekoladą. Jej dodatek dostarczy nam solidnej dawki magnezu, pobudzając umysł i ciało do aktywności. Mleczna kanapka fit to świetna przekąska zarówno dla dzieci do szkoły, jak i dla dorosłych do pracy.