Mleczne bułeczki - przepis
Przepyszne, mięciutkie, delikatne, mleczne bułeczki.
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 10 bułeczek
290 g mąki pszennej
125 g mleka
4 g suchych drożdży
1 jajko
38 g cukru
5 g soli
63 g masła
miękkiego
cukier do posypania na wierzch
1 jajko do posmarowania bułeczek
Kroki przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy
aby było ciepłe
ale nie może być gorące. Do mleka dodajemy drożdże
i odstawiamy. Do miseczki przesiewamy mąkę
dodajemy cukier
sól
jajko i mleko razem z
drożdżami. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy masło i
ponownie wyrabiamy
aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni ( ok. 15 min
ciasto będzie się
kleiło do dłoni
ale im dłużej będziemy wyrabiam
tym będzie się mniej kleiło ) i stanie się
delikatne i jedwabiste w dotyku. Ciasto wkładamy do miseczki
przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kuleczek i przykrywamy
ściereczką
czekamy 15 min. Następnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak
rulonik
brzeg ciasta palcami zlepiamy ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i
przekładamy bułeczki
przykrywamy ściereczką i tak zostawiamy na ok. 30-40 min. Przed
pieczeniem nacinamy nożyczkami bułeczki
tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy
lekko cukrem. Pieczemy w temp. 210 C przez 10-12 min
do złotego koloru. Smacznego.
www.ilovebake.pl


