
Młoda kapusta na zimę
- kapusta biała: 1 szt.
- koperek: 1 pęczek
- cebula: 2 szt.
- masło: 2 szt.
- cukier: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sok z cytryny: 3 łyżki stołowe
- cukier:
Sposób przygotowania
krok 1
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, uszkodzone liście, myjemy, przekrawamy ją na pół, wycinamy głąb, drobno szatkujemy. Przelewamy wrzątkiem, osączamy. Koperek siekamy. Łączymy z kapustą, zalewamy w garnku wodą, krótko gotujemy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, szklimy na maśle, dodajemy do kapusty, mieszamy. Dusimy 15 min bez przykrycia na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze chwilę.

krok 2
Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 min.
Z kapusty wycinanie całych głąbów nie jest wskazane, gdyż mają one dwu-, a nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż liście oraz znaczne ilości cukru. Pamiętajmy jednak, że najwięcej zanieczyszczeń materiałami ciężkimi gromadzi się właśnie w głąbach. Dlatego takie ważne jest, żeby kapusta pochodziła z terenów czystych ekologicznie. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

