Reklama

Zamknijmy w słoiku letnie smaki i delektujmy się nimi w zimowe dni.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, uszkodzone liście, myjemy, przekrawamy ją na pół, wycinamy głąb, drobno szatkujemy. Przelewamy wrzątkiem, osączamy. Koperek siekamy. Łączymy z kapustą, zalewamy w garnku wodą, krótko gotujemy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, szklimy na maśle, dodajemy do kapusty, mieszamy. Dusimy 15 min bez przykrycia na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze chwilę.

  • krok 2

    Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 min.
    Z kapusty wycinanie całych głąbów nie jest wskazane, gdyż mają one dwu-, a nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż liście oraz znaczne ilości cukru. Pamiętajmy jednak, że najwięcej zanieczyszczeń materiałami ciężkimi gromadzi się właśnie w głąbach. Dlatego takie ważne jest, żeby kapusta pochodziła z terenów czystych ekologicznie. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Porady:

Zobacz też: kapuśniak z młodej kapusty

Polecamy również: pomidory na zimę bez konserwantów

Młoda kapusta na zimę przyda się jako podstawa zimowych sałatek do dań obiadowych. Taka sałatka będzie wyglądać niezwykle apetycznie w ozdobnej, szklanej misie. Warto ułatwić sobie szatkowanie kapusty używając ostrego noża lub szatkownicy. Weganie zamiast majonezu mogą użyć sos na bazie soi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama