
Młode ziemniaki ze szpinakiem i kaparami
- kapary: 30 g
- szpinak: 100 g
- masło: 30 g
- oliwa z oliwek: 10 g
- młode ziemniaki: 500 g
- cytryna: 0.5 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal175
- tłuszcz9g
- tłuszcz nasycony4g
- węglowodany18g
- cukry2g
- błonnik3g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki myjemy. Można je obrać ze skórki albo dokładnie wyszorować szczoteczką - wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Przygotowane ziemniaki kroimy, np. na ćwiartki, a następnie wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną, osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Podgotowane młode ziemniaki powinny być miękkie, ale nadal zachowywać swój kształt, tak aby łatwo można było wbić w nie widelec.
krok 2
Odcedzamy młode ziemniaki. Następnie rozgrzewamy olej z 1 łyżką masła na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się roztapiać, wykładamy na nie ziemniaki i podsmażamy przez 5 minut, aż będą złociste.
krok 3
Z 1/2 cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Na patelnię dodajemy pozostałe masło wraz ze szpinakiem, kaparami, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko razem przez kilka minut, aby liście szpinaku zmniejszyły objętość, a następnie doprawiamy młode ziemniaki ze szpinakiem solą i czarnym pieprzem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

