Porady:
- Kwiatów nie należy przed zalaniem alkoholem płukać, żeby nie utraciły cennego pyłku.
- Nalewkę możemy także posłodzić zwykłym cukrem. Polecamy jednak użyć miodu, ponieważ jest zdrowszy. Ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia działanie lecznicze trunku.
- Kwiaty, z których powstaje nalewka z mniszka lekarskiego na wódce, powinniśmy zrywać w miejscach położonych z dala od ruchliwych ulic, najlepiej wczesną wiosną. Warto się upewnić, że nie były pryskane nawozem. Zbierajmy je do przewiewnego koszyczka, żeby nie uległy zaparzeniu.
- Nie powinniśmy zbierać kwiatów na nalewkę, jeśli niedawno padał deszcz. Wilgoć w roślinach przyczynia się do powstawania pleśni.
- Pamiętajmy, że mlecz i mniszek lekarski to dwie różne rośliny o podobnym wyglądzie. Pierwsza z nich ma jedną łodygę, od której odchodzą boczne pędy, a druga rozetę wychodzącą z ziemi. Warto wiedzieć, że nalewka z mlecza nie jest trująca, ale nie miałaby cennych właściwości leczniczych.
- Nalewka z mniszka lekarskiego będzie jeszcze smaczniejsza i aromatyczna, jeśli dodamy do niej cytrynę. Owoc należy sparzyć, pokroić w plasterki i dodać do kwiatów na etapie maceracji.
Notka redakcyjna:
Nalewka z mniszka lekarskiego – na co pomaga?
Mniszek ma wiele właściwości prozdrowotnych, z których możemy czerpać między innymi poprzez przygotowanie nalewki. Roślina ta zawiera inulinę (naturalny prebiotyk), flawonoidy, fitosterole, witaminy A, C i z grupy B oraz związki mineralne, takie jak potas, magnez, krzem i żelazo. Spożywanie nalewki z mniszka jest wskazane między innymi przy zaburzeniach trawienia, niedokrwistości, chorobach nerek i pęcherza, braku apetytu i chorobach skóry. Osobom, które nie mogą spożywać alkoholu, polecamy wypróbowanie innych przetworów z mniszka, takich jak:
- herbata (zaparzona z liści, kwiatów lub korzenia),
- syrop – wywar z mniszka z dodatkiem cukru, miodu lub syropu klonowego,
- miód – kupiony w sklepie lub przyrządzony samodzielnie poprzez połączenie oczyszczonych kwiatów z dowolnym miodem.
Domowa nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie
Aromatyczny trunek z mniszka możemy również stworzyć na bazie spirytusu rozcieńczonego z wodą w proporcjach 1:1. Przygotowujemy go dokładnie tak samo, jak nalewkę na bazie wódki. Innym sposobem na zrobienie napoju alkoholowego o prozdrowotnych właściwościach jest przyrządzenie w pierwszej kolejności miodu z mniszka. W tym celu zalewamy kwiaty wrzątkiem i odstawiamy je na 24 godziny, żeby woda naciągnęła aromatem, a następnie odcedzamy je i gotujemy napar z cukrem, do uzyskania gęstego syropu. Dopiero tak przygotowaną miksturę łączymy ze spirytusem lub wódką.