
Mniszkowy barszczyk
- mniszek lekarski: 100 g
- szpinak: 100 g
- boczek wędzony: 100 g
- czosnek: 2 ząbki
- cebula dymka: 2 szt.
- marchewka: 1 szt.
- liść laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 6 szt.
- pieprz czarny: 8 szt.
- bulion warzywny: 1 l
- barszcz biały: 250 ml
- śmietana 30%: 125 ml
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 5 g
- ziemniaki: 4 szt.
- masło: 15 g
- jajka: 4 szt.
- koperek: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. czosnek i cebulki siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
krok 2
W garnku z grubym dnem wytapiamy boczek, dodajemy kiełbasę (lub inną wędlinę), smażymy jeszcze chwilę, po czym dorzucamy czosnek i dymki, podsmażamy, aż się zeszklą.
krok 3
Dodajemy przyprawy i marchewki, zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą prawie miękkie. Mieszając, wlewamy barszcz, zagotowujemy.
krok 4
Listki mniszka i szpinaku przelewamy wrzątkiem na sicie, kiedy odciekną i przestygną, siekamy, wrzucamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.
krok 5
Zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, obsmażamy na złoto i chrupiąco na maśle, jajka obieramy, tniemy w plasterki, koperek siekamy.
krok 6
Barszczyk rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy plasterkami ziemniaków i jajek, posypujemy koperkiem.

