
Mochi - przepis na japońską przekąskę
- mąka ryżowa: 200 g
- cukier: 80 g
- mąka ziemniaczana: 80 g
- woda: 300 ml
- dżem owocowy: 100 g
- płatki chili: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: szykujemy średniej wielkości garnek i zagotowujemy w nim wodę. Szukamy też odpowiedniej wielkości miski, którą będziemy mogli ustawić na garnku.
krok 2
Składniki: do miski wsypujemy mąkę ryżową, cukier oraz płatki chili. Wlewamy też wodę. Stawiamy naczynie nad garnkiem z wrzątkiem i trzymamy nad parą około kwadransa. Przez ten czas energicznie mieszamy składniki łyżką, żeby dobrze się połączyły.
krok 3
Stolnica: wykładamy na nią arkusz papieru do pieczenia, lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną, wyjmujemy na to ciasto, znów sypiemy mąkę i przykrywamy drugim płatem arkusza. Dopiero po przykryciu, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto przenosimy wraz z papierem do lodówki na 15 minut.
krok 4
Wycinanie: z chłodnego ciasta usuwamy nadmiar mąki i wycinamy na nim kółeczka, np. za pomocą szklanki. Następnie wkładamy do środka dżem truskawkowy i zawijamy w kulkę. Tak przygotowane mochi możemy włożyć do papilotek i trzymać w lodówce lub ugotować. Możemy też je zamrozić, a potem podać w formie lodów.

