Porady:
- Moczka podawana jako deser powinna mieć konsystencję budyniu. Jeśli chcecie ją podać w formie zupy, przygotujcie ją z większą ilością kompotu (2 l).
- Jaki piernik do moczki? Najlepszy jest taki z zeszłego roku. Śląskie gospodynie specjalnie zostawiają jeden piernik na przyszły rok, ale jeśli takiego nie macie, możecie dać świeży.
- Tradycyjna śląska moczka przygotowywana jest na bazie kompotu z suszonych śliwek. Możecie także zmieszać dwa rodzaju kompotu, np. kompot z suszu i agrestowy.
- Namoczony piernik można zblendować – wtedy moczka będzie bardziej gładka i delikatna w smaku.
- Owoce i orzechy możecie pokroić na mniejsze kawałki.
- Do wywaru można dodać 250 ml ciemnego piwa.
Notka redakcyjna:
Moczka – śląska potrawa wigilijna
Nazwa potrawy pochodzi od tego, co jest najważniejsze w przepisie na moczkę, czyli od moczenia piernika. Pozostałe składniki różnią się w zależności od regionu i upodobań kulinarnych, ale trzy pozostają niezmienne:
Dawniej śląska moczka gotowana była na bazie bulionu z karpia i włoszczyzny. Przygotowana w ten sposób zupa miała charakterystyczny słodko–słony smak.
Obecnie bardziej popularna jest jej słodka wersja. Moczkę podaje się na deser w formie puddingu. W niektórych regionach – okolice Raciborza i Wodzisławia – nazywana jest bryją.
Moczka – potrawa magiczna
Na Śląsku nie ma Wigilii bez moczki i każdy ma obowiązek jej spróbować. To ważne, bo składniki na danie mają znaczenie magiczne:
- orzechy – zapewniają dostatek i siłę fizyczną, chronią przed bólem zęba, symbolizują mądrość,
- migdały – przynoszą nadzieję,
- śliwki – dbają o szczęście i pomyślność, chronią przed złymi duchami,
- jabłka – zapewniają miłość i zdrowie, chronią przed bólem gardła,
- gruszki – symbolizują długowieczność,
- miód – zapewnia miłość i szczęście, chroni przed złem,
- piernik – to symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
Śląska moczka i inne wigilijne przysmaki
Oprócz moczki na śląskim stole wigilijnym obowiązkowe są dania z maku. Zwyczaj ten wywodzi się z tradycji pogańskich, według których ziarenka maku (lub pszenicy) były darem dla zbłąkanych duszyczek. Mak symbolizował bogactwo i pomyślność, zapewniał płodność i dobry sen.
Potrawą, która wywodzi się z kuchni śląskiej, a obecnie jest znana także w innych regionach Polski, są makówki. Deser przygotowuje się na bazie maku gotowanego z bakaliami. Słodką masą makową przekłada się kawałki słodkiej pszennej bułki. Wierzch ozdabiany jest bakaliami, czasem też bitą śmietaną.
Inne polskie potrawy wigilijne z makiem to: