
Moskole, czyli placki po góralsku
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 1 kg
- mąka: 500 g
- jajka: 2 szt.
- kwaśne mleko: 500 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- olej rzepakowy: 80 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal475
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki na moskole obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na; plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o grubości około 1 cm. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Moskole podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.; smacznego - moskole gotowe!

