Porady:
- Tartę malinową z tego przepisu można przygotować również w formie małych tartaletek. Wystarczy wylepić masą z ciasteczek małe foremki lub kokilki, a następnie schłodzić je i wypełnić sorbetem.
- Tarta malinowa mrożona potrzebuje około 3 godzin, aby stężeć w lodówce. Jeśli chcecie przyspieszyć proces chłodzenia, zamiast do lodówki możecie włożyć ją do zamrażarki. W tym przypadku wystarczy jedynie 30 minut, aby spód stężał.
- Tarta z mrożonymi malinami najlepiej smakuje w upalne dni, więc idealnie sprawdzi się jako deser na garden party czy grilla. Takie ciasto bez pieczenia można jest tym bardziej praktycznym pomysłem, że można je przygotować z dużym wyprzedzeniem i zostawić w lodówce.
- Co dodać do tarty malinowej? Świetnym dodatkiem do tarty będzie polewa czekoladowa. Sprawdzi się tu zarówno mleczna, deserowa, jak i biała czekolada.
- Tarta malinowa najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej mięty, dlatego warto ozdobić ją na wierzchu kilkoma listkami. Jeśli nie macie pod ręką mięty, dobrym zamiennikiem będą listki świeżej melisy.
Jeśli wolicie tradycyjną pieczoną tartę, sprawdźcie nasz klasyczny przepis na kruchą tartę z malinami.
Notka redakcyjna:
Tarta malinowa - przepis na różne sposoby
Tarta malinowa to świetny deser, który można przygotować z dziesiątki sposobów, wykorzystując przeróżne dodatki. Można ją przygotowywać z różnego rodzaju ciasta, począwszy od ciasta kruchego, poprzez ciasto francuskie, aż po spód bez pieczenia na bazie ciasteczek czy herbatników. Eksperymentować można również z samym nadzieniem, wykorzystując do niego świeże maliny, albo zrobić z nich mus, lody czy krem.
Fanom kremowych ciast z pewnością posmakuje tarta malinowa z budyniem. Innym pomysłem jest tarta z kremem malinowym. Najprostszy krem przygotujemy na bazie bitej śmietany lub gęstego serka. Tarta malinowa z mascarpone to najprostsza opcja, idealna dla początkujących. Zawsze się udaje i nie ma tu ryzyka zważenia się kremu. Jeśli natomiast wolicie lekkie, odświeżające ciasta, dobrym pomysłem będzie tarta z musem malinowym. Wystarczy zblendować maliny z odrobiną żelatyny, wylać tę masę na gotowy spód i wstawić wszystko do lodówki, aby mus stężał.
Jeśli szukacie pomysłu na elegancki deser na wyjątkowe okazje, najlepszym, wyborem będzie tarta malinowa z bezą. Ten wypiek nie tylko doskonale smakuje, ale także przepięknie prezentuje się na stole. Możemy wybrać opcję z klasyczną suszoną bezą lub z bezą włoską, opalaną palnikiem. Z kolei wielbicieli kakao zachwyci czekoladowa tarta z malinami oraz tarta malinowa z białą czekoladą. Obie te propozycje wyglądają i smakują obłędnie.
Co zrobić z malin? Inne przepisy na desery z malinami
Maliny są ulubieńcami wszystkich wielbicieli pieczenia i gotowania, gdyż stanowią wdzięczny składnik wielu przepysznych przepisów. Oczywiście prym wiodą przeróżne desery, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Maliny, zarówno świeże, jak i w formie musu czy dżemu, spotkamy w setkach receptur na ciasta i ciasteczka. Może to być najprostszy ucierany placek, ale także elegancką bezę, kremowe serniki, warstwowe torty, biszkoptowe rolady czy puszyste muffinki i babeczki. Maliny idealnie komponują się z czekoladą dlatego szczególnie polecamy wykorzystać je do brownie, murzynka czy kostki czekoladowej. Fantastycznie sprawdzą się także do musu, deseru bezowego, galaretki, a nawet do domowych żelek. Pysznie smakuje też malinowe tiramisu czy eton mess z malinami.
Maliny to również baza do wielu przepysznych napojów. Można z nich zrobić fantastyczny domowy sok malinowy, a także lekki koktajl, zdrowe smoothie czy słodkiego milkshake'a. Jeśli lubicie domowe nalewki, maliny będą najlepszym wyborem do ich przygotowania. Taka malinówka własnej roboty idealnie rozgrzeje zimą, a latem przyda się do drinków. Można ją dodawać do ponczów czy deserów, a z owoców, pozostałych po nalewce warto zrobić ciasto.
Co więcej, maliny doskonale nadają się nie tylko do deserów czy napojów, ale także jako dodatek do dań wytrawnych. Na słono można je wykorzystać między innymi jako składnik sałatek, sosów czy marynat.