Porady:
Banany w czekoladzie to także znakomity dodatek do wielu dań. Na przykład można podawać je do naleśników lub do domowych gofrów. A polewa czekoladowa z bananami to także pyszny sposób na urozmaicenie owsianki.
Notka redakcyjna:
Smażone banany w czekoladzie
Smażone banany w czekoladzie, to banalnie prosty i szybki do przygotowania deser. Wystarczy pokrojone na kawałki banany podsmażyć przez kilka minut na odrobinie masła, a następnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem śmietany kremówki. Żeby owoce nie ściemniały, warto wcześniej skropić je sokiem z cytryny. Można też posypać je podczas smażenia odrobiną cukru, choć jeśli zdecydujemy się użyć mlecznej czekolady zamiast gorzkiej, raczej nie będzie to konieczne.
Dodatki do bananów w czekoladzie
Smażone banany w czekoladzie można uzupełnić o przeróżne dodatki. Gotowy deser zyska na słodyczy jeśli udekorujemy go bitą śmietaną, dodamy do niego karmel, dżem lub kolorową posypkę. Można też całość posypać wiórkami kokosowymi, które doskonale komponują się ze słodyczą banana i będą estetycznie prezentować się na tle ciemnej czekolady. Możliwości jest naprawdę wiele, wystarczy tylko włączyć wyobraźnię i nieco poeksperymentować.
Banany w białej czekoladzie
Również biała czekolada doskonale komponuje się z bananami. Niezależnie od tego czy chcemy przyrządzić banany na ciepło w wersji smażonej, czy też banany mrożone, praktycznie w każdym przepisie możemy zastąpić gorzką lub mleczną czekoladę, czekoladą białą. Banany w białej czekoladzie to doskonały deser na każdą okazję. Szczególnie dobrze sprawdzi się na dziecięcych przyjęciach. Maluchy go uwielbiają, a łatwość przygotowania sprawia, że bez trudu przyrządzimy od razu więcej porcji. Jednak wśród dorosłych też nie brakuje amatorów tych słodkości. Banany w czekoladzie w wersji dla dorosłych można wzbogacić o dodatek alkoholu, np. rumu, brandy czy whisky.