
Babeczki brownie - czekoladowe muffiny
- masło: 200 g
- gorzka czekolada: 180 g
- jajka: 6 szt.
- cukier puder: 400 g
- kakao: 20 g
- mąka pszenna: 200 g
- sól: g
Sposób przygotowania
krok 1
Nagrzewamy piekarnik: Przygotowywanie babeczek zaczynamy od nagrzania piekarnika - ustawiamy go na 180°C. Na blasze układamy ok. 18 foremek do pieczenia muffinek lub papilotek.
krok 2
Roztapiamy masło z czekoladą: Masło oraz czekoladę dzielimy na jak najmniejsze kawałki. W rondelku roztapiamy masło na minimalnym gazie. Po jego rozpuszczeniu dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy od czasu do czasu. Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady, rondelek odstawiamy na bok i czekamy, aż delikatnie ostygnie.
krok 3
Łączymy mokre składniki: W dużej misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru pudru. Miksujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do miski partiami dodajemy roztopione masło z czekoladą ciągle mieszając, aż do połączenia wszystkich mokrych składników.
krok 4
Dodajemy suche składniki: Do osobnej miski przesiewamy przez sitko wszystkie suche składniki i mieszamy je ze sobą. Następnie przy użyciu miksera łączmy ze sobą mokre i suche składniki, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
krok 5
Pieczemy muffiny: Przy pomocy chochli, lejka lub dużej łyżki nakładamy gotową masę do uprzednio przygotowanych foremek. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy je w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.

