Porady:
- Zamiast masła możemy wykorzystać dowolny tłuszcz roślinny. Dobrze sprawdzi się na przykład olej kokosowy lub rzepakowy. Niektórzy dodają do ciasta majonez. Ten zaskakujący składnik sprawia, że otrzymujemy puszyste i wilgotne muffinki z owocami.
- Jeśli nie mamy pod ręką papierowych papilotek do babeczek, możemy zrobić je samodzielnie z papieru do pieczenia. Przepis na muffiny z jagodami można także wykorzystać do upieczenia dużej blachy ciasta.
- Poza sezonem na świeże leśne jagody możemy bez przeszkód przygotować deser na bazie mrożonek lub upiec muffiny z borówkami amerykańskimi. Owoce te są dostępne w sklepach przez cały rok.
- Żeby muffiny jagodowe jeszcze bardziej pachniały świeżym powiewem lata, możemy wzbogacić masę startą skórką z cytryny lub pomarańczy. Warto dodać do niej także aromat lub cukier waniliowy.
- Puszysty deser z owocami przygotowany w formie indywidualnych porcji to świetny pomysł na przyjęcie koktajlowe lub zabawę urodzinową dla dziecka. Popularną praktyką jest dekorowanie ich topperami dopasowanymi do okazji. Kupimy je w sklepach z artykułami cukierniczymi lub imprezowymi. Na przyjęcie można też upiec babeczki z jagodami na kruchym spodzie, czyli tartaletki. Świetnie smakują z kremem na bazie serka mascarpone.
- Muffiny z jagodami można też przygotować w wersji bezglutenowej. Warto wykorzystać wtedy mąkę ryżową, owsianą lub migdałową. Sprawdzi się też gotowa mieszanka oznaczona symbolem przekreślonego kłosa, którą można kupić w prawie każdym dużym markecie lub sklepie z żywnością ekologiczną.
Notka redakcyjna:
Czym udekorować muffiny z jagodami?
Zaproponowane przez nas muffinki z jagodami ozdobione są polewą jogurtową, która łączy słodycz białej czekolady z kwaskową, mleczną nutą. Tego typu dekorację często spotkamy na marchewkowych i cytrynowych wypiekach. Sprawdzi się też w zestawieniu z puszystym ciastem i leśnymi owocami. Muffiny jagodowe można po prostu posypać przed podaniem cukrem pudrem lub wykończyć za pomocą takich dodatków jak:
- lukier – słodka polewa z rozpuszczonego cukru. Świetnie komponuje się z owocowymi wypiekami, kiedy doda się do niej sok z cytryny lub pomarańczy. Może powstać także na bazie białek kurzych. Nosi wtedy nazwę lukier królewski i tworzy śnieżnobiałą, lśniącą powłokę na różnego rodzaju ciastkach i tortach.
- bita śmietana z mascarpone – muffiny z owocami leśnymi udekorowane gęstym, puszystym kremem to marzenie każdego łasucha. Dodatek włoskiego serka stabilizuje delikatną śmietanę. Na przyjęciu dla dzieci pięknie zaprezentuje się z kolorową posypką lub czekoladowymi wiórkami.
- krem czekoladowy ganache – na bazie dowolnej czekolady i słodkiej śmietanki. Szybką polewę można też zrobić z kakao w proszku, mleka, cukru i masła.
- kruszonka – klasyczna posypka do kruchego, ucieranego lub drożdżowego ciasta. Jest bardzo prosta do wykonania i nigdy nie zawodzi – dzięki niej wypieki roztaczają przyjemny aromat i smacznie chrupią. Muffinki z jagodami i kruszonką to idealny poczęstunek dla gości lub na codzienny podwieczorek.
- krem maślany z serkiem philadelphia (cream cheese frosting) – gęsty, treściwy i kwaskowy. Świetnie zastąpi polewę jogurtową.
Inne przepisy na muffinki z owocami
Muffinki z jagodami i jogurtem to tylko jedna z propozycji na aromatyczne wypieki lata. Przepisy na miniaturowe owocowe ciasta nieustannie mnożą się w sieci i książkach kucharskich, więc do wyboru mamy ogromną bazę inspiracji. Najlepiej przygotowywać muffinki sezonowo, wykorzystując aktualnie dostępne świeże produkty. W ten sposób o każdej porze roku możemy wymyślić coś pysznego i nie dopadnie nas nuda. Latem na naszych stołach najczęściej goszczą:
- muffinki z truskawkami – ich przygotowanie jest dziecinnie proste i wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, żeby cieszyć się smakami lata w puszystym cieście. W czerwcu owoce warto połączyć z rabarbarem.
- muffinki z borówkami – sprawdzą się nie tylko na deser lub podwieczorek, ale także na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Ciasto można zrobić na kefirze lub maślance – będzie wtedy niezwykle puszyste i wilgotne.
- muffinki z porzeczkami – najlepiej czerwonymi, dopiero co zerwanymi z krzaczka. Wakacje w puszystych wypiekach doskonale reprezentują także maliny, wiśnie lub jeżyny.
W sezonie jesiennym natomiast często pieczemy babeczki ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami. Kiedy za oknem czai się deszcz, popularne są również słodkie wypieki na bazie warzyw, takich jak marchewka lub dynia. Zimą najlepiej wykorzystać owoce, które są dostępne przez cały rok i zrobić muffinki bananowe. Można też posłużyć się przetworami i stworzyć miniaturowe ciasta z konfiturą lub dżemem.