Muffinki jajeczne z warzywami i fetą
- jajka: 3 szt.
- szpinak: 25 g
- czerwona papryka: 80 g
- cukinia: 80 g
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- feta: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Myjemy cukinię i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Umieszczamy ją na sitku i oprószamy solą. Odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników na muffinki jajeczne, żeby puściła sok (w ten sposób pozbędziemy się też ewentualnej goryczki). Przed użyciem dokładnie ją odciskamy.

ZjedzPięknie krok 2
Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie (można go nawet na chwilę zostawić w lodowej kąpieli, żeby odzyskał intensywny kolor i sprężystość). Drobno go siekamy. Myjemy szpinak baby. Osuszamy go na czystej ściereczce lub w wirówce do sałaty. Rwiemy listki na kawałki lub szatkujemy je. Jeśli mają długie łodyżki, możemy je oderwać. Ale nie wyrzucajmy ich, można je potem dorzucić do koktajlu ze szpinakiem lub zupy krem. Myjemy czerwoną paprykę (żółta lub zielona też się nada). Usuwamy z niej gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w małą kostkę.

ZjedzPięknie krok 3
Rozbijamy 3 małe jajka do miski (warto użyć tzw. zerówek – nie tylko są ekologiczne, ale też często lepsze w smaku, ze względu na specyficzną dietę szczęśliwej kurki). Przeciskamy niewielki ząbek czosnku przez praskę lub drobno siekamy go nożem, przyciskając go bokiem noża do deski, żeby puścił sok. Dodajemy do jajek. Wsypujemy do miski także posiekany szczypiorek (część możemy odłożyć na później, ozdobimy nimi gotowe babeczki jajeczne). Rozmącamy jajka rózgą kuchenną lub widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem.

ZjedzPięknie krok 4
Przygotowujemy foremki, w których będą się piekły nasze muffinki z jajek. Jeśli używamy silikonowych papilotek lub ceramicznych kokilek, nie musimy ich natłuszczać. Gdy za naczynie do zapiekania posłuży nam blaszka z wgłębieniami, warto natłuścić ją olejem lub miękkim masłem. Na dnie układamy szpinak, potem pozostałe warzywa.

ZjedzPięknie krok 5
Wlewamy jajka – powoli, najlepiej z naczynia z dzióbkiem lub chochelki, tak żeby stopniowo wypełniać przestrzenie między składnikami. Posypujemy wierzch pokruszoną w palcach fetą. Wstawiamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Muffiny jajeczne z warzywami będą gotowe, kiedy tylko się zetną, a ser zmięknie. Potrwa do około 15 minut.

ZjedzPięknie krok 6
Dekorujemy muffinki śniadaniowe szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą, ewentualnie pokrojoną w drobną kostkę papryką lub świeżymi listkami szpinaku. Z wierzchu możemy je oprószyć sproszkowaną słodką papryką, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Polecamy podawać je z ulubionym pieczywem lub chrupkimi tostami, ale dodatki nie są niezbędne. Pasuje do nich sos czosnkowy lub pomidorowy.

ZjedzPięknie


