Porady:
- Muffinki kokosowe to świetna propozycja na deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Udekorowane bitą śmietaną będą wspaniale wyglądać na stole podczas uroczystych spotkań. Ponadto zapakowane w ładne pudełko sprawdzą się w roli oryginalnego prezentu.
- Zwykły cukier biały z powodzeniem zastąpimy trzcinowym, ksylitolem lub erytrolem. Należy jednak zaznaczyć, że składniki te mogą różnić się od siebie smakiem oraz natężeniem słodkości. Możliwe, że będziemy musieli nieco zwiększyć lub zmniejszyć ilość produktu.
- Olej rzepakowy możemy zamienić na słonecznikowy lub kokosowy. Niektórzy dodają również masło.
- Część mleka krowiego możemy zastąpić kokosowym. Dzięki temu upieczone muffinki będą odznaczać się nie tylko intensywniejszym zapachem, ale również delikatniejszą konsystencją.
- W wersji bezglutenowej zamiast mąki pszennej dodajemy kokosową, ryżową, owsianą lub specjalną mieszankę do wypieków.
- Muffinki warto wzbogacić o aromat bądź likier kokosowy. Wystarczy wlać 1-2 łyżeczki wybranego produktu do surowego ciasta. W ten sposób nadamy wypiekom wspaniałego aromatu.
Notka redakcyjna:
Muffinki kokosowe – jak je udekorować?
Jeśli planujemy podać nasze muffinki kokosowe na zabawie urodzinowej lub innej uroczystości, warto je udekorować. Dzięki temu będą pięknie prezentowały się na stole. Zachwycą oczy i podniebienia wszystkich gości. Te pyszne wypieki polecamy wtedy wzbogacić o:
- krem cytrynowy z mascarpone – skrywa w sobie włoski serek, cukier puder, jogurt, białą czekoladę i miętę. Nada muffinkom cytrusowej, orzeźwiającej nuty,
- bitą śmietanę – jest lekka i delikatna – świetnie komponuje się z puszystym, kokosowym ciastem. Warto ułożyć na niej świeże owoce np. maliny, jagody, porzeczki,
- polewę czekoladową – przygotujemy ją na bazie gorzkiej lub białej czekolady, masła, mleka oraz cukru. Gotowy deser polecamy posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi bądź pokruszonymi orzechami,
- krem maślany – jest nieco cięższy w konsystencji niż bita śmietana, ale także trwalszy. Świetnie sprawdzi się w przypadku bardziej skomplikowanych dekoracji, które przygotujemy za pomocą rękawa cukierniczego,
- lukier – powstaje poprzez połączenie cukru pudru z wodą lub sokiem z cytryny. Pięknie prezentuje się na babeczkach.
Muffinki kokosowe – inne wersje
Muffinki kokosowe możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Wystarczy, że dodamy do ciasta:
- maliny – myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy po kilka sztuk do surowego ciasta w papilotkach. Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce,
- białą czekoladę – ścieramy ją na tarce o dużych oczkach i łączymy z pozostałymi składnikami. Polecamy zmniejszyć wtedy ilość dodawanego cukru,
- banany – obieramy go ze skórki i kroimy na drobne plasterki. Przed wstawieniem muffinek do piekarnika, dekorujemy je owocami,
- kokosowe pralinki – podczas przekładania ciasta do papilotek, wrzucamy do nich również po jednej pralince. Gotowe wypieki będą skrywać w sobie słodką niespodziankę.
Muffinki kokosowe fit
Muffinki kokosowe z powodzeniem wykonamy w wersji fit. Warto zaznaczyć, że nie zawierają one w sobie ani grama mąki. W związku z tym stanowią także świetną propozycję dla osób unikających glutenu. W skład deseru wchodzą tylko jajka, jogurt naturalny, miód oraz wiórki kokosowe. Składniki łączymy ze sobą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe muffinki są niesamowicie delikatne oraz lekkie. Polecamy udekorować je swoimi ulubionymi owocami.