
Muffiny piernikowe
- masło: 100 g
- mąka pszenna: 200 g
- cukier: 150 g
- cukier waniliowy: 16 g
- przyprawa do piernika: 15 g
- kakao: 8 g
- proszek do pieczenia: 6 g
- jajka: 2 szt.
- mleko: 125 ml
- czekolada deserowa: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, foremki na muffinki wykładamy papilotkami. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę siekamy - możemy użyć dowolną, gorzką, deserową, mleczną, a nawet białą.
krok 2
Składniki suche: do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika (podajemy przepis na doskonałą domową wersję), kakao, proszek do pieczenia.
krok 3
Mokre składniki: do drugiej miski wbijajmy jajka, rozkłócamy je. Dolewamy przestudzone masło i mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną.
krok 4
Łączenie: mokre składniki przelewamy do suchych i łączymy je za pomocą rózgi lub łopatki silikonowej, sprawdzi się też drewnianą łyżka. Na koniec dosypujemy posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy.
krok 5
Pieczenie: ciasto na muffiny piernikowe wlewamy do formy do 3/4 wysokości (proporcje dotyczą foremki na 9 małych wypieków). Wstawiamy do piekarnika na 15-17 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odkładamy je do przestudzenia.
krok 6
Opcjonalnie: wierzch muffinek można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową lub szybkim lukrem z cukru pudru, do tego można dodać również posypki cukiernicze ze świątecznym motywem. Z kolei do ciasta można dołożyć bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy. Kolejna opcja to nadzienie z powideł śliwkowych, do foremek nakładamy łyżkę masy, małą łyżeczkę powideł i przykrywamy je ciastem do ¾ wysokości.

