Porady:
- Muffinki rabarbarowe można przygotować nie tylko w papilotkach lub foremkach na babeczki, ale także w ceramicznych kokilkach lub silikonowych foremkach. Ten sam przepis można wykorzystać również do zrobienia ciasta w pełnowymiarowej tortownicy, formie na babkę lub w klasycznej prostokątnej blaszce.
- Jeśli muffinki rabarbarowe okażą się za mało słodkie, można polać je po wierzchu lukrem lub polewą czekoladową.
- Można od razu zrobić większą porcję, ponieważ muffinki z owocami można jeść nawet przez 4 dni. Należy jednak przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie wyschły.
- Są poręczne do zabrania ze sobą na wynos, dlatego idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy lub drugie śniadanie do szkoły. Najlepiej zapakować je do próżniowego pojemnika lub woreczka strunowego.
Zobacz też: rabarbar pod kruszonką, który zrobimy dosłownie w kilka chwil.
Notka redakcyjna:
Muffinki rabarbarowe z dodatkami
Przepis na muffinki z rabarbarem można urozmaicić dodatkami, które zmienią smak, aromat, a nawet kolor. Dla zmiany smaku warto dodać do nich:
- skórkę z cytryny lub pomarańczy,
- posiekane listki mięty,
- truskawki,
- maliny,
- agrest,
- jabłko,
- porzeczki czerwone lub czarne,
- groszki czekoladowe lub czekoladę: mleczną, białą lub gorzką.
Z kolei, jeśli chcemy, żeby nabrały pięknego odcienia, należy dodać do ciasta odrobinę:
- wybranego barwnika spożywczego,
- sproszkowane liofilizowane owoce,
- spirulinę,
- syrop z jagód,
- sok z buraka,
- kakako lub karob.
Co zrobić, żeby muffinki z rabarbarem na pewno wyszły?
Przepis na muffinki jest prosty i niezwykle rzadko zdarza się, że coś pójdzie nie tak, zwłaszcza, jeśli dokładnie trzymamy się przepisu. Ale jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.
- Jeśli nie chcemy, żeby muffiny były zbyt wilgotne i rozmokłe, jest na to prosty patent. Musimy wsypać do zagłębień w blaszce po łyżeczce suchego ryżu i dopiero na tym ułożyć papilotki, wypełnione ciastem. Podczas pieczenia, ryż wchłonie nadmiar wilgoci, a muffinki będą idealnie puszyste i pulchne.
- Ważna zasada, o której należy pamiętać, to napełnianie foremek ciastem maksymalnie do 3/4 wysokości. Dzięki temu muffinki idealnie wyrosną, ale nie wyleją się z foremek.
- Warto też pamiętać, że podczas pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika. Choć każdego kusi podglądanie procesu pieczenia, to otwieranie może skończyć się tym, że nasze pięknie wyrośnięte muffinki opadną.
Z kolei, jeśli nie mamy pod ręką specjalnych papilotek, możemy je zrobić samodzielnie w kilka chwil ze zwykłego papieru do pieczenia. Wystarczy wyciąć kwadraty z pergaminu, a następnie nieco je pozagniatać w dłoniach, żeby stały się bardziej plastyczne. Następnie wykładamy papierem metalową formę na muffinki i wkładamy do dziurki szklankę. Dzięki temu, papilotki odpowiednio się odkształcą i uzyskają właściwy kształt.
Ile piec muffinki z rabarbarem?
Muffinki z rabarbarem, jak wszystkie inne tego rodzaju wypieki, ze względu na swoje niewielkie rozmiary pieką się dość szybko. Dokładny czas pieczenia zależy oczywiście od konkretnego przepisu. Ciasto serowe, kruche, drożdżowe lub biszkoptowe z rabarbarem będą miały różne temperatury i czas pieczenia, jednak zwykle jest to między 15 a 25 minut spędzonych w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Muffiny rabarbarowe najlepiej sprawdzać metodą suchego patyczka. Musimy wbić w środek wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków i po wyciągnięciu sprawdzić jego wygląd. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe, natomiast gdy zostanie na nim przylepione kawałki masy, to znaczy, że muffinki są jeszcze lekko surowe w środku i musimy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.