
Muffinki z białą czekoladą
- mąka pszenna: 120 g
- masło: 120 g
- cukier: 120 g
- mleko: 120 ml
- jajka: 1 szt.
- ekstrakt waniliowy: 5 g
- biała czekolada: 70 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- soda oczyszczona: 1 g
- sól: 1 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: nagrzewamy do do 160°C.
krok 2
Przygotowanie: przygotowujemy foremkę do muffinek i wkładamy do nich papilotki o pojemności 125 ml.
krok 3
Składniki mokre: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę oraz masło. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Studzimy.
krok 4
Składniki suche: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy.
krok 5
Łączenie składników: letnie mokre składniki przelewamy do suchych. Dodajemy rozbite jajka i całość mieszamy.
krok 6
Wypełnianie foremek: wymieszane ciasto wykładamy do papilotek o 2–3 cm mniej od wysokości foremek.
krok 7
Pieczenie: blaszkę z muffinkami z białą czekoladą wkładamy na środkowa półkę i pieczemy ok. 25–30 minut, aż babeczki będą rumiane, a wetknięty w nie patyczek będzie suchy.
krok 8
Studzenie: papilotki z upieczonymi babeczkami wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

