Porady:
- Z podanego przepisu otrzymamy około 12 muffinek. Kiedy wystygną, przechowujmy je pod kloszem, żeby ciasto nie obeschło. Powinny zachować świeżość nawet przez 4–5 dni.
- Szybkie muffinki z jabłkami możemy przyrządzić w specjalnej blaszce w wgłębieniami wyłożonej papierowymi papilotkami lub w foremkach silikonowych. Z tego samego przepisu wyjdzie nam też błyskawiczne jesienne ciasto w keksówce lub tortownicy, ale pojedyncze porcje ładnie się prezentują i przydają na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci.
- Ciasto na muffiny z jabłkiem i cynamonem można zrobić na rozpuszczonym maśle lub na tłuszczu roślinnym. Najlepiej sprawdzi się neutralny w smaku olej rzepakowy, ale można też wykorzystać olej z pestek dyni lub winogron, a nawet oliwę.
- Zamiast mleka możemy dodać do ciasta maślankę lub kefir. Świetnie smakują też muffinki z jabłkami i jogurtem naturalnym.
- Nasz smakowity jesienny wypiek mogą wypełnić prażone jabłka, które przyrządzamy w słoikach na zimę z myślą o szarlotce. Umieśćmy najpierw niewielką porcję ciasta na muffiny na dnie papilotki, potem nałóżmy łyżkę przetworów owocowych, a na koniec dopełnijmy foremkę pozostałą częścią surowej masy. Otrzymamy w ten sposób soczyste wnętrze o smaku tradycyjnego jabłecznika.
Notka redakcyjna:
Czym wzbogacić ciasto na muffiny z jabłkami?
W każdym szanującym się przepiśniku powinna znaleźć się podstawowa receptura na puszyste muffinki z jabłkiem i cynamonem. To niezawodne połączenie smaków doskonale rozgrzewa i kojarzy się ze złotą, polską jesienią. Kiedy dopracujemy już ten wypiek do perfekcji, możemy urozmaicić ciasto o takie dodatki jak:
- orzechy – muffiny lub babeczki z jabłkami doskonale komponują się z migdałami i nerkowcami, a także orzechami włoskimi lub laskowymi. Wystarczy je posiekać i wrzucić do surowej masy lub posypać nimi wierzch ciasta przed wstawieniem go do piekarnika.
- płatki owsiane – to nie tylko doskonałe źródło błonnika, ale także nośnik lekko orzechowego, zbożowego smaku, który świetnie współgra z jesiennymi owocami.
- przyprawy korzenne – nie tylko cynamon, ale również mielone goździki, kardamon, szafran lub gałka muszkatołowa. Ciasto na muffiny z jabłkami cudownie wzbogaci też esencja waniliowa.
- inne owoce – na przykład gruszki lub śliwki. W sezonie letnim świetnie sprawdzi się rabarbar.
- budyń – wystarczy rozmieszać waniliowy proszek z odrobiną cukru w gorącym mleku. Powstałą w ten sposób masę umieszczamy wewnątrz porcji surowego ciasta. Po zapieczeniu stworzy kremową niespodziankę, która objawi się już po pierwszym kęsie. Muffinki z jabłkami i budyniem przyjemnie zaskoczą gości zaproszonych na podwieczorek.
- kakao – ciemne, czekoladowe muffiny posmakują nawet wybrednym łasuchom, którzy kręcą nosem na widok owoców. Ta modyfikacja nie wymaga od nas wiele pracy. Wystarczy dosypać 2 łyżki kakao do masy.
Czym udekorować muffiny jabłkowe?
Szybkie muffinki z jabłkami to doskonała propozycja na nieskomplikowany deser, ale jeśli chcemy popisać się zdolnościami cukierniczymi, możemy je udekorować za pomocą:
- lukru – wystarczy wymieszać cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny na gęstą, ale lejącą się masę. Takie subtelne babeczki można posypać dodatkowo ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy lub płatkami migdałów.
- bitej śmietany – ukręconej jedynie z dodatkiem cukru pudru lub urozmaiconej za pomocą cytrusowej galaretki lub płynnej czekolady. Gęsty, treściwy krem otrzymamy, jeśli ubijemy słodką śmietanę z dodatkiem serka mascarpone.
- kruszonki – tradycyjna posypka powstaje z trzech składników: mąki, masła i cukru. Wystarczy je połączyć i rozetrzeć w palcach nad porcjami ciasta przygotowanymi do pieczenia. Można też dodać do niej pokruszone orzechy, przyprawy korzenne lub brązowy cukier. Muffiny z jabłkami i kruszonką to gratka dla miłośników klasycznych ucieranych lub drożdżowych placków z owocami.
Kruche babeczki z jabłkiem
Babeczki jabłkowe na kruchym cieście to ciekawa, choć bardziej pracochłonna, alternatywa dla prostych muffinek. Składają się z trzech elementów – maślanego spodu, wypełnienia z prażonych jabłek i smakowitej czapeczki, którą można zrobić z pozostałego kruchego ciasta, chrupiącej bezy lub lekkiej pianki. To właściwie monoporcja klasycznego amerykańskiego apple pie. Te szarlotkowe babeczki kuszą zapachem cynamonu i maślanej, złocistej otoczki. Świetnie sprawdzą się na przyjęcie urodzinowe jesienią lub zimą, a nawet na święta. Można podać je na ciepło, w towarzystwie domowych lodów waniliowych.