
Muffinki z truskawkami
- jajka: 4 szt.
- mleko: 200 ml
- soda oczyszczona: 5 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- cukier: 60 g
- olej: 50 ml
- mąka pszenna: 250 g
- truskawki: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i mleko wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
krok 2
Truskawki: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki.
krok 3
Mąka: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz sodę. Całość dokładnie mieszamy.
krok 4
Ciasto: do dużej miski wbijamy jajka. Wlewamy mleko oraz olej. Całość łączymy z wcześniej wymieszanymi składnikami suchymi.
krok 5
Pieczenie: gotowe ciasto przekładamy do papilotek. Następnie dekorujemy je z wierzchu owocami. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffinki i odstawiamy je do ostygnięcia.
krok 6
Podanie: muffinki z truskawkami wykładamy na talerz i posypujemy je cukrem pudrem.

