
Muffiny bezglutenowe
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka orzechowa: 155 g
- mąka ryżowa: 30 g
- banany: 1 szt.
- jogurt naturalny: 140 g
- jajka: 1 szt.
- miód: 80 g
- soda oczyszczona: 5 g
- kakao: 20 g
- wiórki kokosowe: 25 g
- orzechy włoskie: 50 g
- gorzka czekolada: 50 g
- sól: 1 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 175°C. W foremce do muffin umieszczamy papilotki.
krok 2
Składniki suche: do miski wsypujemy: mielone orzechy laskowe, mąkę ryżową, sodę oczyszczoną, kakao, wiórki kokosowe i sól. Orzechy włoskie siekamy i dodajemy do składników. Mieszamy łyżką.
krok 3
Składniki mokre: banan rozgniatamy, wkładamy do miski i dodajemy: jogurt naturalny, miód, wbijamy jajko. Mieszamy.
krok 4
Ciasto: do suchych składników na muffiny bezglutenowe dodajemy mokre. Mieszamy do połączenia składników. Czekoladę siekamy. Jeśli jej nie mamy, możemy użyć groszków czekoladowych. Dodajemy do ciasta.
krok 5
Pieczenie: masę przekładamy w równych porcjach do papilotek. Pieczemy ok. 25 minut lub do suchego patyczka.

