
Muffiny jak spaghetti bolognese
- makaron spaghetti: 100 g
- cebula: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- mięso mielone wołowe: 400 g
- czosnek: 1 ząbek
- pomidory w puszce: 260 g
- olej: 1 łyżka stołowa
- ser żółty: 70 g
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna: 40 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- bazylia: 3 gałązki
- natka pietruszki: 5 łyżek stołowych
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki.

krok 2
Cebulę drobno siekamy. W dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy cebulę, mieszamy i dusimy 3 minuty, aby lekko zmiękła. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, przez 5-6 minut, by zbrązowiało, ale nie wysuszyło się zbyt mocno i nie stwardniało. Czosnek siekamy i dodajemy na patelnię, smażymy jeszcze 1 minutę. Wlewamy pomidory. Mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż pomidory się rozpadną, a sos się zagęści, ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia na 10 minut.

krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Otwory w formie na muffiny smarujemy olejem. Ser ścieramy na tarce. Do makaronu dodajemy sos pomidorowy z mięsem. Mieszamy z jajkami, mąką i połową startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i pietruszką – odkładamy po 1 łyżce do dekoracji. Masą napełniamy otwory w formie na muffiny do 1/3 wysokości i lekko ugniatamy. Posypujemy resztą sera.

krok 4
Pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dajemy babeczkom odpocząć ok. 5 minut przed wyjęciem ich z foremek. Studzimy na kratce. Podajemy posypane bazylią i pietruszką.


