
Muffiny jak pączki
- cukier drobny: 340 g
- mąka pszenna: 200 g
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- jogurt naturalny: 100 ml
- jajka: 2 szt.
- masło: 140 g
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- dżem owocowy: 12 łyżeczek
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal229
- tłuszcz11g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany29g
- cukry18g
- błonnik1g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wyjmujemy jajka i jogurt z lodówki nieco wcześniej, żeby je ogrzać do temperatury pokojowej. Nastawiamy piekarnik na 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (z termoobiegiem). Lekko natłuszczamy blaszkę na muffiny z 12 otworami (możemy też wykorzystać silikonową formę). Rozpuszczamy masło w rondelku i odstawiamy je do przestudzenia.
krok 2
Masa: wsypujemy do dużej miski 140 g bardzo drobnego cukru (najlepiej trzcinowego), mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Do oddzielnego naczynia wlewamy jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Wbijamy jajka. Mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki za pomocą szpatułki, stopniowo dodając płynne masło.
krok 3
Pieczenie: rozlewamy 2/3 masy do przygotowanej foremki na muffiny. Ostrożnie wkładamy do każdego wgłębienia po 1 łyżeczce dżemu z malin (możemy wykorzystać też inne, dowolne przetwory z owoców, na przykład konfiturę z róży lub powidła śliwkowe). Przykrywamy go pozostałą masą. Pieczemy muffiny pączkowe przez 16–18 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie oraz stanie się złociste i sprężyste w dotyku.
krok 4
Dekoracja: odkładamy babeczki do ostygnięcia na 5 minut. Następnie wyjmujemy je z formy i obtaczamy w cukrze. Możemy też ozdobić muffiny jak pączki na tłusty czwartek – lukrem królewskim i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

