
Muffiny pizzowe
- mąka: 350 g
- woda: 200 ml
- drożdże: 25 g
- cukier: 0.5 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- pomidory w puszce: 1 puszka
- czosnek: 1 ząbek
- ser żółty: 200 g
- szynka: 100 g
- czerwona papryka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn: mąkę przesiewamy do miski i robimy w środku dołek. Dodajemy do niego drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko delikatnie mieszamy z odrobiną mąki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 12 minut.
krok 2
Dodatki: w tym czasie przygotowujemy składniki nadzienia. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy w małą kostkę. Szynkę również kroimy, ale w paseczki, a szczypiorek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
krok 3
Sos pomidorowy: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie wlewamy pomidory i wsypujemy sól, pieprz oraz zioła. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż pomidory rozpadną się na gładki sos.
krok 4
Ciasto: po tym czasie dodajemy do rozczynu oliwę i mieszamy z resztą mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, wyrabiamy je w dłoniach przez około 10 minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
krok 5
Muffiny pizzowe: z wyrośniętego ciasta formujemy równe kuleczki. Każdą rozpłaszczamy w dłoniach i wkładamy do formy na babeczki, robimy w nich wgłębienia. Wypełniamy je sosem pomidorowym i szynką oraz warzywami. Wierzch posypujemy tartym serem. Odstawiamy je na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
krok 6
Pieczenie: muffiny pizzowe pieczemy przez około 15 minut, a po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

