
Muffinki z budyniem
- mąka pszenna: 300 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- cukier: 180 g
- jajka: 2 szt.
- mleko: 470 ml
- olej: 120 ml
- budyń waniliowy: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Budyń: w garnku wstawiamy do zagotowania 300 ml mleka, odlewając 50 ml do osobnej miseczki. W zimnym mleku mieszamy budyń w proszku z 30 g cukru. W momencie, gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę. Całość energicznie mieszamy do momentu uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Składniki suche: do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i 150 g cukru.
krok 3
Składniki mokre: w osobnej misce mieszamy jajka z olejem i 170 ml mleka.
krok 4
Łączenie składników na muffinki: do mokrych składników dodajemy suche, całość mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie kładziemy łyżkę budyniu i przykrywamy ciastem do ⅔ wysokości foremki.
krok 6
Pieczenie: muffinki z budyniem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 min.

