Reklama

Muffinki z budyniem świetnie sprawdzają się w roli słodkiego dodatku do kawy lub herbaty. W klasycznej wersji są proste do wykonania i nie wymagają skomplikowanych składników. Możemy dodać do nich dekorację – krem, lukier, polewę czekoladową lub oprószyć je cukrem pudrem. W każdej wersji muffiny z nadzieniem budyniowym będą równie pyszne.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Budyń: w garnku wstawiamy do zagotowania 300 ml mleka, odlewając 50 ml do osobnej miseczki. W zimnym mleku mieszamy budyń w proszku z 30 g cukru. W momencie, gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę. Całość energicznie mieszamy do momentu uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • krok 2

    Składniki suche: do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i 150 g cukru.

  • krok 3

    Składniki mokre: w osobnej misce mieszamy jajka z olejem i 170 ml mleka.

  • krok 4

    Łączenie składników na muffinki: do mokrych składników dodajemy suche, całość mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta.

  • krok 5

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie kładziemy łyżkę budyniu i przykrywamy ciastem do ⅔ wysokości foremki.

  • krok 6

    Pieczenie: muffinki z budyniem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 min.

Porady:

  • Proporcje podane w przepisie pozwalają na przygotowanie ok. 12 średniej wielkości muffinek.
  • Papilotki do muffinek można zrobić samodzielnie z papieru do pieczenia. Wystarczy wyciąć kwadraty, umieścić je w foremce i docisnąć szklanką. W ten sposób nabiorą charakterystycznego kształtu.
  • Do muffinek możemy wykorzystać budyń w proszku lub samodzielnie przygotować budyń waniliowy z mleka, żółtek, cukru i mąki ziemniaczanej. W przepisie należy zredukować ilość mleka, aby uzyskać gęstszą konsystencję.
  • W wersji bezglutenowej mąkę pszenną możemy zastąpić mąką kokosową lub orkiszową.

Notka redakcyjna:

Muffinki z budyniem – dodatki

Przepis na muffinki z budyniem możemy wzbogacić o słodkie lub owocowe dodatki. Poniżej kilka przykładowych wariantów:

  • muffiny kokosowe z budyniem – do ciasta dodajemy wiórki kokosowe,
  • muffinki z budyniem i owocami – do masy na muffinki możemy dodać pokrojone w kostkę truskawki, maliny lub banany. Ciasto z owocami przekładamy budyniem waniliowym lub śmietankowym,
  • muffinki z budyniem i czekoladą – świetnym dodatkiem jest pokruszona na małe kawałki czekolada mleczna, deserowa, gorzka lub biała,
  • muffiny z budyniem i dżemem – ciekawym dodatkiem jest dżem porzeczkowy lub konfitura z wiśni. Niewielką ilość wybranego przetworu (ok. 5 g) nakładamy na pierwszą warstwę ciasta w foremkach, przykrywamy budyniem i drugą warstwą ciasta.

Czekoladowe muffiny z budyniem

Budyniem możemy nadziewać praktycznie wszystkie słodkie muffinki. Szczególnie pyszną wariacją są muffinki czekoladowe z budyniem waniliowym. Do ciasta z podstawowego przepisu dodajemy 45 g kakao lub przygotowujemy masę z gorzką czekoladą (z przepisu na czekoladowe muffiny brownie).

Do muffinek czekoladowych możemy dodać kawałki czekolady, a także posiekane orzechy laskowe lub włoskie.

Muffinki z budyniem – dekoracja

Gotowe muffiny nadziewane budyniem możemy ozdobić na wiele różnych sposobów. W łatwy sposób przygotujemy:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama