Reklama

Muffiny wielkanocne z wiśniami to połączenie soczystych i kwaśnych owoców ze słodkim marcepanem. Wszystko to ukryte w puszystym, miękkim wypieku pokrytym lukrową polewą i udekorowanym czekoladowymi jajkami. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy je zastąpić innymi owocami z kwaskową nutą, np. malinami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na wielkanocne muffiny.

Wartości odżywcze: na porcję

  • tłuszcz0g
  • tłuszcz nasycony0g
  • węglowodany0g
  • cukry0g
  • błonnik0g
  • białko0g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do czystej miski. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa jajeczna (możemy użyć rózgi kuchennej lub miksera).

  • krok 2

    Wiśnie (należy je wcześniej rozmrozić, możemy też użyć odsączonych z kompotu) rozcinamy na pół i przekładamy do miski. Dodajemy do nich 2 łyżki mąki i dokładnie obtaczamy. Jeśli robimy muffiny w sezonie letnim, najlepsze będą świeże owoce.

  • krok 3

    Pomarańczę myjemy, szorujemy i polewamy wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Owoc kroimy na pół i wyciskamy sok z jednej połówki cytryny. Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • krok 4

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Formę na babeczki wykładamy kokilkami (możemy je zastąpić papierem do pieczenia pociętym na kwadraty).

  • krok 5

    Do miski wkładamy 250 g masła, dodajemy cukier puder (najlepszy będzie trzcinowy, dzięki temu wypieki będą miały lekko karmelowy posmak) i ubijamy do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodajemy masę jajeczną, 250 g mąki, proszek do pieczenia, sodę, 2 łyżki soku z pomarańczy i skórkę. Miksujemy, aż składniki będą równomiernie połączone.

  • krok 6

    Do surowego ciasta dodajemy wiśnie, marcepan i esencję migdałową (możemy też użyć waniliowej). Masę przekładamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez 20-25 minut, aż będzie dobrze wyrośnięte i rumiane. Studzimy przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

  • krok 7

    Muffiny wielkanocne z wiśniami dekorujemy szybkim lukrem z cukru pudru. Warto również ozdobić wierzch świątecznych wypieków czekoladowymi jajeczkami.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama