
Muffiny wielkanocne z wiśniami
- jajka: 5 szt.
- cukier puder: 175 g
- masło: 255 g
- mąka: 260 g
- soda oczyszczona: 2 g
- proszek do pieczenia: 6 g
- pomarańcze: 1 szt.
- marcepan: 250 g
- ekstrakt migdałowy: 5 ml
- wiśnie: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- tłuszcz0g
- tłuszcz nasycony0g
- węglowodany0g
- cukry0g
- błonnik0g
- białko0g
Sposób przygotowania
krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do czystej miski. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa jajeczna (możemy użyć rózgi kuchennej lub miksera).
krok 2
Wiśnie (należy je wcześniej rozmrozić, możemy też użyć odsączonych z kompotu) rozcinamy na pół i przekładamy do miski. Dodajemy do nich 2 łyżki mąki i dokładnie obtaczamy. Jeśli robimy muffiny w sezonie letnim, najlepsze będą świeże owoce.
krok 3
Pomarańczę myjemy, szorujemy i polewamy wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Owoc kroimy na pół i wyciskamy sok z jednej połówki cytryny. Marcepan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
krok 4
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Formę na babeczki wykładamy kokilkami (możemy je zastąpić papierem do pieczenia pociętym na kwadraty).
krok 5
Do miski wkładamy 250 g masła, dodajemy cukier puder (najlepszy będzie trzcinowy, dzięki temu wypieki będą miały lekko karmelowy posmak) i ubijamy do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodajemy masę jajeczną, 250 g mąki, proszek do pieczenia, sodę, 2 łyżki soku z pomarańczy i skórkę. Miksujemy, aż składniki będą równomiernie połączone.
krok 6
Do surowego ciasta dodajemy wiśnie, marcepan i esencję migdałową (możemy też użyć waniliowej). Masę przekładamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez 20-25 minut, aż będzie dobrze wyrośnięte i rumiane. Studzimy przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
krok 7
Muffiny wielkanocne z wiśniami dekorujemy szybkim lukrem z cukru pudru. Warto również ozdobić wierzch świątecznych wypieków czekoladowymi jajeczkami.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

