
Muffiny z ciasta francuskiego
- ciasto francuskie: 275 g
- pierś z kurczaka: 200 g
- brokuły: 250 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- szczypiorek: 20 g
- czosnek: 10 g
- ser żółty: 60 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- papryka w proszku: 3 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Brokuł myjemy, osuszamy, a następnie ostrym nożem wycinamy różyczki. Do większego garnka wlewamy zimną wodę. Ustawiamy na średniej mocy palnika, a gdy zacznie bulgotać, wrzucamy warzywo. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż będzie al dente (nie może być jednak zbyt miękki). Następnie odcedzamy brokuły, zalewamy je zimną wodą (jest to konieczne, żeby zatrzymać proces gotowania warzywa), ponownie odcedzamy.
krok 2
Czosnek obieramy z łupin, rozgniatamy i tniemy na drobno. Możemy go też przecisnąć przez praskę. Szczypiorek płuczemy w zimnej wodzie, a następnie siekamy na drobno. Pomidorki cherry myjemy i przecinamy na pół.
krok 3
Ser żółty (np. cheddar, sprawdzi się też edamski) ścieramy na większych oczkach tarki. Pierś kurczaka (możemy zastąpić ją indykiem) kroimy w kostkę.
krok 4
Oliwę z oliwek wlewamy na patelnię i ustawiamy ją na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy rozdrobniony czosnek i podsmażamy go przez 1 minutę do czasu, gdy zaczniemy wyraźnie czuć jego aromat.
krok 5
Do przesmażonego czosnku dodajemy pokrojonego kurczaka i przyprawiamy słodką papryką w proszku (możemy użyć również inne ulubione przyprawy, np. oregano lub majeranek). Podsmażamy przez 6-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso nabierze rumianego koloru. Na końcu wsypujemy szczyptę pieprzu oraz soli, mieszamy i zestawiamy patelnię z płyty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (180°C z włączonym termoobiegiem). Z papieru do pieczenia wycinamy ok. 12 kwadratów, którymi wykładamy foremki do muffinek. Możemy wykorzystać również zwykłe papilotki.
krok 7
Ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na stolnicę i dzielimy na 12 równych kwadratów. Tak przygotowane porcje wkładamy do foremek na muffiny i dociskamy delikatnie do dna i boków.
krok 8
Koszyczki z ciasta wypełniamy kawałkami smażonego kurczaka, różyczkami brokuła oraz pomidorkami cherry. Całość posypujemy startym żółtym serem.
krok 9
Wytrawne muffiny wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane, a ser zapieczony.
krok 10
Muffiny z ciasta francuskiego podajemy jeszcze ciepłe, posypane obficie szczypiorkiem. Równie pyszne będą na zimno, z dodatkiem np. kremowego sosu pieprzowego.

