Porady:
- Do tego przepisu można wykorzystać zarówno białe, czerwone, jak i czarne porzeczki. Warto też wymieszać je z innymi owocami, na przykład malinami, borówkami czy jagodami.
- Muffinki z porzeczkami najlepiej smakują od razu po upieczeniu, jednak ten typ ciasta zachowuje swoje walory smakowe nawet do 4-5 dni. Ważne, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą.
- Z takiego samego przepisu można upiec również ciasto na dużą blachę, tortownicę czy keksówkę. Warto wtedy przygotować podwójną porcję wszystkich składników.
- Muffiny z porzeczkami można dodatkowo polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną czekoladą. Dodatkowo wierzch babeczek warto posypać pokruszonymi orzechami, wiórkami kokosowymi albo kolorową posypką cukrową.
Zobacz też przepis na: ciasto drożdżowe z porzeczką!
Notka redakcyjna:
Muffinki z porzeczkami - przepis na szybki deser
Przepis na muffinki z porzeczkami to jedna z najprostszych receptur na deser. Aby je przygotować wystarczy parę prostych składników, które większość z nas ma w swoich lodówkach i kuchennych szafkach. Proces nie jest trudny, ani czasochłonny, co sprawia, że ten przepis idealnie nadaje się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości czy do wspólnego gotowania z dziećmi.
Muffinki z porzeczkami - dodatki
Muffiny z porzeczkami są pyszne same w sobie, ale żeby były jeszcze bardziej efektowne i smaczne, można je wzbogacić przeróżnymi dodatkami. Co dodać do nich, żeby wyszły idealnie? Dobrym pomysłem jest czekolada, która pasuje do wszystkich deserów. Możemy dodać ją do babeczek w formie pokrojonych kawałków albo polać już upieczone muffinki polewą z rozpuszczonej tabliczki. Podstawowy przepis można też urozmaicić, dodając do ciasta przyprawy, aromaty o przeróżnych zapachach, a także bakalie czy orzechy.
Przygotowując muffinki dla dzieci, warto do zmiksowanego surowego ciasta dorzucić odrobinę barwnika spożywczego, dzięki czemu otrzymamy wypieki o pięknych kolorach. Kolejnym pomysłem na modyfikację klasycznego przepisu jest wymieszanie porzeczek z innymi owocami i stworzenie pysznej mieszanki. Porzeczki będą świetnie smakowały w zestawieniu z malinami, wiśniami czy truskawkami.
Inne desery z porzeczkami
Do czego jeszcze można wykorzystać w kuchni porzeczki? Klasyką gatunku są oczywiście dżemy, soki, syropy i konfitury porzeczkowe, ale te małe kuleczki doskonale sprawdzą się nie tylko do przetworów. Te drobne owoce to prawdziwe bogactwo smaku i witamin, dlatego warto dodawać je do przeróżnych dań, napojów i deserów.
Ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne, idealnie sprawdzą się do ciast i tortów. Mogą to być różnego rodzaju wypieki, na bazie ciasta kruchego, drożdżowego czy francuskiego. Porzeczki nadadzą się więc zarówno do tarty na słodko, wilgotnego sernika, jak i puszystych biszkoptów czy ucieranych placków.
Smacznym pomysłem są także wszelkiego rodzaju desery na zimno. Prym wśród takich słodkości wiodą oczywiście lody i sorbety, ale na bazie porzeczek powstaną również świetne musy, galaretki, puddingi czy serniki na zimno.
Smakowitym pomysłem są także porzeczkowe napoje, takie jak koktajle, smoothie, lemoniady, kompoty czy milkshake. Dorosłych smakoszy zachwycą z kolei domowe napitki z porzeczek. Może to być tak zwana smorodinówka, czyli nalewka z czarnych porzeczek, a także nalewka z czerwonej porzeczki czy ratafia z mieszanych owoców. Polecamy także wszelkiego rodzaju drinki na bazie syropu i soku porzeczkowego.