Muffiny ze śliwkami
- śliwki: 250 g
- mąka pszenna: 280 g
- cukier: 100 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- jajka: 2 szt.
- jogurt naturalny: 250 ml
- olej: 125 ml
- cukier puder: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Śliwki: najlepsze będą węgierki, ale inne też się sprawdzą. Myjemy je, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na mniejsze kawałki (lub po prostu na pół).

wero.ugc krok 2
Mokre składniki: do miski (powinna być większa, bo później będziemy dodawać do niej suche składniki i śliwki) wbijamy jajka, wlewamy olej i jogurt. Mieszamy je ręcznie, najlepiej trzepaczką (może też bledner ze specjalną końcówką, ewentualnie mikser).

wero.ugc krok 3
Suche składniki: do drugiej miski, mniejszej, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier (lub zamiennik, np. ksylitol lub erytrytol).
krok 4
Ciasto na muffinki: suche składniki przesypujemy do mokrych. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników, nie musimy robić tego bardzo dokładnie, mogą pozostać grudki. Dodajemy wcześniej pokrojone śliwki, mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.

wero.ugc krok 5
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Opcjonalnie w każdy otwór wsypujemy kilka ziarenek suchego ryżu, dzięki niemu muffiny ze śliwkami będą mniej wilgotne. Następnie wkładamy papilotki i przekładamy do nich ciasto łyżką (można sobie pomagać drugą, zsuwając porcję ciasta). Napełniamy do 2/3 wysokości, ponieważ muffinki będą rosły, musimy zostawić im miejsce na to. Wkładamy je do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je do przestudzenia.

wero.ugc krok 6
Podanie: zimne muffinki ze śliwkami można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też polewa czekoladowa i szybki lukier.

wero.ugc


