Porady:
- Ważne, żeby małże płukać pod zimną wodą, inaczej mogą się otworzyć i zepsują nam smak całego dania.
- Podczas obróbki termicznej, mule w winie powinny się otworzyć. Jeśli któreś z nich pozostaną zamknięte, lepiej je wyrzucić, gdyż prawdopodobnie są nieświeże.
- Jeśli nie masz białego wina, mule równie świetnie smakują duszone w czerwonym winie.
- Ważne, żeby nie smażyć muli po marynarsku zbyt długo, bo staną się gumowate i gorzkie. W zupełności wystarczy im 5 minut duszenia.
- Mule po marynarsku, przygotowane według tego przepisu, możemy podać też z makaronem. Najlepiej pasuje do nich spaghetti lub tagliatelle.
Zanim zabierzesz się za gotowanie, sprawdź instrukcję obsługi - podpowiemy jak przygotować i jak jeść mule.
Zobacz też przepis na: mule w zielonym, świeżym curry
Notka redakcyjna:
Mule w winie - to nie jedyny sposób przygotowania
Wielu z nas chciałoby spróbować tych pyszności, ale nie wie jak przygotować mule w winie. Wbrew pozorom, to bardzo proste i szybkie danie, które zrobimy tylko z kilku składników. Podstawą większości przepisów na mule jest masło lub oliwa, a do tego czosnek i natka pietruszki. Do tego doskonale sprawdza się białe lub czerwone wino albo aromatyczny bulion.
Innym znanym sposobem jest gotowanie muli w sosie pomidorowym. Mniej popularnym, a równie pysznym przepisem są małże w piwie lub w mleku. Pysznym przepisem, który często spotkamy w azjatyckich restauracjach, są mule w mleczku kokosowym.
Świetnymi dodatkami do muli są także wszelkiego rodzaju świeże warzywa i zioła. Jak wszystkie owoce morza, doskonale komponują się ze świeżością cytrusów, więc warto dodać do nich świeżą cytrynę lub limonkę.
Z czym podawać mule? Najlepsze przepisy
Mule w winie świetnie sprawdzają się solo, z dodatkiem świeżego pieczywa lub chrupiących grzanek, ale także jako dodatek do wielu dań. Dodaje się je do zup oraz przeróżnych sosów. Sprawdzą się też w sałatkach oraz z makaronem lub ryżem. Jeśli chodzi o ryż, prym wiodą tu dwa kultowe dania: włoskie risotto z małżami i szafranem oraz hiszpańska paella z owocami morza. Z kolei najlepsze dania z makaronem to: spaghetti al pomodoro z mulami albo makaronowe muszle nadziewane sosem z owoców morza i zapiekane w piecu. Mule bywają też składnikiem pizzy, kremowego curry, bądź zapiekanek.
Jak jeść mule?
Nie wiecie jak się je małże? Ugotowane mule otwierają się, więc łatwo wyciągniemy wnętrze muszelki przy pomocy widelca. Należy pamiętać, że to jedno z takich dań, które bez obaw możemy jeść przy pomocy rąk. Można je łatwo wyjąć z muszli za pomocą drugiej, pustej muszli, której kształt idealnie się do tego nadaje.
Mule, omułki, małże, ostrygi - czy to to samo?
Możemy spotkać się z różnymi nazwami muli, mówi się na nie omułki lub małże. Która z nich jest prawidłowa? Otóż mule i omułki to to samo, nazwy można stosować wymiennie - są rodzajem małży. Ale ostrygi to już inna sprawa. Nie poddaje się ich obróbce termicznej, spożywa się je wyłącznie na surowo.