Tradycyjny chlebek śląski pieczony na Wielkanoc znany jako murzyn lub szołder.
Składniki:
około 50 dag mąki pszennej
30 dag mąki krupczatki
4 dag drożdży
2 łyżki śmietany
2 jaja
1 łyżka cukru
250 ml mleka
10 dag masła
1 łyzka soli (płaska!)
1 kg kiełbasy śląskiej
Kroki przygotowania:
Z łyżki mąki , odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany
i pozostaw do wyrośnięcia. Makę przesiej do miski i ogrzej ją.
Dodaj jaja do mąki razem z zaczynem, dodaj łyżkę soli, śmietanę, mleko
i stopione i schłodzone masło.
Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki.
Pozostaw w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na tyle części ile masz kiełbasek, rozwałkuj je na placuszki.
Na każdy połóż umytą i osuszoną kiełbaskę, owiń ją ciastem.
Brzegi ponacinaj. po czym ułóż bułeczki na wysmarowanej blasze do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku.
Upiecz na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku.
1 z 1

murzyn
Murzyn


