Porady:
- Murzynek z serem wspaniale smakuje zarówno na ciepło tuż po upieczeniu, jak i na zimno, po schłodzeniu w lodówce.
- Do przygotowania masy serowej, możemy wykorzystać również gotowy, mielony ser z wiaderka. Dobrej jakości produkt powinien odznaczać się gęstą oraz zbitą konsystencją.
- Jeśli nie mamy sody oczyszczonej, równie dobrze możemy użyć proszku do pieczenia.
- Warto dodać do masy serowej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią. W ten sposób wzbogacimy aromat naszego wypieku. Pamiętajmy, żeby odjąć wtedy ok. 2 łyżki zwykłego cukru.
- Do przygotowania masy serowej możemy użyć zarówno budyniu waniliowego, jak i śmietankowego.
- Jeśli zależy nam na mocno czekoladowym cieście, polecamy wzbogacić go o czekoladę. Przed dodaniem należy ją posiekać.
- Przed wyjęciem murzynka z piekarnika, warto sprawdzić czy w środku nie jest surowy. W tym celu używamy drewnianego patyczka – jeśli wyjęty z ciasta jest suchy, możemy zakończyć pieczenie.
Notka redakcyjna:
Murzynek z serem – czym go udekorować?
Murzynek z serem to ciekawa propozycja nie tylko do popołudniowej herbaty, ale również na uroczystą imprezę. Jeśli chcemy, żeby ciasto wspaniale prezentowało się na talerzu, polecamy udekorować je:
- świeżymi owocami – maliny, truskawki, jagody, czy porzeczki wspaniale smakują w połączeniu z murzynkiem,
- bitą śmietaną – przygotujemy ją w kilka minut. Wystarczy, że ubijemy schłodzoną śmietankę 30% z niewielką ilością cukru pudru. Gotowa bita śmietana powinna odznaczać się gładką i sztywną konsystencją,
- cukrem pudrem – prawie każdy z nas ma ten składnik w domu, wystarczy, że posypiemy nim nasze ciasto,
- polewą czekoladową – do jej przygotowania potrzebne nam będą: czekolada, masło, mleko oraz cukier. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z orzechami laskowymi, czy migdałami,
- kakao – dzięki niemu nasz wypiek będzie odznaczał się wyjątkowo intensywnym kakaowym smakiem,
- powidła śliwkowe – należy rozsmarować je na ostudzonym cieście. Polecamy użyć domowych powideł śliwkowych, które są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych ze sklepu.
Murzynek – inne warianty
Wariacji na temat murzynka jest wiele. Okazuje się, że to uwielbiane przez wszystkich ciasto możemy wzbogacić w takie składniki jak:
- śliwki – dodatek owoców rewelacyjnie przełamuje słodki smak ciasta. Sprawdzą się tutaj zarówno suszone, jak i świeże śliwki,
- krem śmietankowo-cytrynowy – upieczone i ostudzone ciasto dzielimy na pół i przekładamy je orzeźwiającym, cytrynowym kremem,
- masło orzechowe – czekolada i orzechy ziemne to wspaniałe połączenie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, dekorujemy je masłem orzechowym,
- rodzynki – to klasyczny dodatek do wielu ciast – świetnie sprawdzi się również w przypadku murzynka,
- dżem – wystarczy, że do tradycyjnego przepisu na murzynka dodamy kilka łyżek swojego ulubionego dżemu.