Reklama

Murzynek z wiśniami to ciasto, które często gościło na podwieczorkach u babci. Lekkie i wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego przełamane smakiem kwaśnych owoców. Poza sezonem świetnie sprawdzą się wiśnie mrożone, z syropu, z kompotu, a nawet konfitura – w każdej wersji będzie pysznie. Podajemy posypane grubą warstwą cukru pudru, koniecznie z filiżanką gorącego kakao. Przywołajcie smak dzieciństwa, dzięki przepisowi na murzynek z wiśniami babci Halinki.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach ok. 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Do suchej miski przesiewamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Czekoladę (najlepsza będzie gorzka) łamiemy na kostki.

  • krok 3

    Świeże wiśnie wrzucamy do miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy. Do murzynka możemy również wykorzystać owoce z syropu lub rozmrożone (należy je wcześniej odsączyć). Jeśli lubimy bardziej wilgotne ciasta, świetnym pomysłem będzie też konfitura wiśniowa.

  • krok 4

    Do małego rondelka wrzucamy 200 g masła i ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdybędzie płynne, wyłączamy grzanie i wrzucamy 150 g połamanej czekolady. Mieszamy, aż zupełnie się roztopi, a następnie przelewamy do większego naczynia i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

  • krok 5

    Cukier, szczyptę soli i jajka wrzucamy do miski z czekoladą i masłem (możemy również dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii). Miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy wiśnie i krótko mieszamy łyżką. Mąkę wsypujemy w trzech turach, łącząc delikatnie z masą.

  • krok 6

    Surowe ciasto czekoladowe przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-60 minut do suchego patyczka (jeśli masa przyklei się do wykałaczki, wydłużamy pieczenie o 5 minut). Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

  • krok 7

    Murzynek z wiśniami podajemy oprószony cukrem pudrem lub oblany polewą czekoladową. Możemy dodatkowo wierzch ozdobić wiśniami w syropie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama