
Murzynek z wiśniami jak u babci Halinki
- mąka pszenna: 200 g
- masło: 200 g
- czekolada deserowa: 150 g
- cukier: 170 g
- jajka: 3 szt.
- sól: 1 szczypta
- mąka ziemniaczana: 25 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- cukier puder: 24 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach ok. 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Do suchej miski przesiewamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Czekoladę (najlepsza będzie gorzka) łamiemy na kostki.
krok 3
Świeże wiśnie wrzucamy do miseczki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy. Do murzynka możemy również wykorzystać owoce z syropu lub rozmrożone (należy je wcześniej odsączyć). Jeśli lubimy bardziej wilgotne ciasta, świetnym pomysłem będzie też konfitura wiśniowa.
krok 4
Do małego rondelka wrzucamy 200 g masła i ustawiamy na niskiej mocy palnika. Gdybędzie płynne, wyłączamy grzanie i wrzucamy 150 g połamanej czekolady. Mieszamy, aż zupełnie się roztopi, a następnie przelewamy do większego naczynia i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
krok 5
Cukier, szczyptę soli i jajka wrzucamy do miski z czekoladą i masłem (możemy również dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii). Miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy wiśnie i krótko mieszamy łyżką. Mąkę wsypujemy w trzech turach, łącząc delikatnie z masą.
krok 6
Surowe ciasto czekoladowe przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-60 minut do suchego patyczka (jeśli masa przyklei się do wykałaczki, wydłużamy pieczenie o 5 minut). Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
krok 7
Murzynek z wiśniami podajemy oprószony cukrem pudrem lub oblany polewą czekoladową. Możemy dodatkowo wierzch ozdobić wiśniami w syropie.

