Porady:
- Unikajmy mieszania czekolady w kąpieli wodnej, ponieważ może się wtedy rozwarstwić. Najlepiej zostawić ją w spokoju na parującym garnku, a gdy jest już prawie płynna, lekko ją wymieszać.
- Aby czekolada była błyszcząca i aksamitna, podczas rozpuszczania jej w kąpieli wodnej możemy dodać odrobinę masła.
- Żeby śmietana kremówka porządnie się ubiła, powinna być dobrze schłodzona.
- Mus czekoladowy można zrobić też z mlecznej, a nawet białej czekolady.
- Deser możemy udekorować wiórkami czekolady, cynamonem, startą skórką pomarańczy lub odrobiną świeżej mięty.
- Jeśli użyjemy śmietanki 30%, mus będzie nieco lżejszy. Jeśli natomiast wykorzystamy kremówkę o wyższej zawartości tłuszczu (36%), deser będzie gęstszy i bardziej zwarty.
Notka redakcyjna:
Mus czekoladowy – przepis podstawowy i wariacje smakowe
Jak zrobić mus czekoladowy? To bardzo proste! Podstawowy przepis składka się tylko z dwóch składników, czyli czekolady i śmietanki kremówki. Nie pozostaje nic innego jak rozpuścić czekoladę i ubić śmietankę, a następnie delikatnie połączyć oba składniki. Powstaje w ten sposób mus czekoladowy bez jajek. Recepturę tę można modyfikować na wiele sposobów. Oto niektóre z nich:
- Mus dla dorosłych – możemy go wzbogacić odrobiną whisky, brandy, koniaku lub domowego likieru.
- Mus czekoladowy z chrupiącymi dodatkami – w tej roli mogą wystąpić orzechy włoskie, płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub rozgniecione pistacje. Mus warto przełożyć też warstwami biszkoptów lub pokruszonych herbatników.
- Mus czekoladowy z mascarpone – ułóżmy w pucharku lub szklance włoski serek na zmianę z musem. Uzyskamy wtedy piękny, dwukolorowy deser.
- Wegański mus czekoladowy – w takiej roślinnej odsłonie śmietanę i jajka można zastąpić awokado lub aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Po ubiciu nabiera ona konsystencji piany z białek i nadaje masie niezwykłą puszystość. Z kolei mus czekoladowy z awokado sprawia, że deser ma kremową, maślaną konsystencję. Z pewnością posmakuje wszystkim, nie tylko osobom na diecie roślinnej.
Jak podawać mus czekoladowy?
Mus czekoladowy można zaserwować w pucharkach, szklankach, słoiczkach lub kieliszkach. Ten deser świetnie wygląda też w miseczkach z czekolady. Aby je zrobić, wystarczy rozpuścić czekoladę i namoczyć w niej lekko nadmuchany balonik. Następnie odstawiamy go do wystudzenia, a kiedy czekolada stwardnieje, przebijamy go i otrzymujemy piękną miseczkę, którą możemy napełnić musem.
Inne desery z musem czekoladowym
Ten słodki krem może być jedzony nie tylko solo, ale także jako nadzienie do innych słodkich przysmaków. Można nim wypełnić spody do tarty, kruche babeczki, rogaliki z ciasta francuskiego lub ptysie z ciasta parzonego. Mus czekoladowy do tortu to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy stworzyć mocno kakaowy wypiek na urodziny lub specjalną okazję. Możemy go użyć także do przełożenia zwykłego ciasta.