Porady:
- mus gruszkowy można doprawić cynamonem - będzie idealny do jesiennych deserów
- jak pasteryzować mus z gruszek na zimę? Do dużego garnka wlewamy wodę (taką ilość, żeby sięgała do 2/3 wysokości słoików), zagotowujemy. Wkładamy słoiki, gotujemy przez 10 minut. Wyciągamy słoiki, odwracamy do góry dnem, studzimy.
Notka redakcyjna:
Do czego wykorzystać mus gruszkowy?
Mus gruszkowy to niezwykle popularny i prosty przygotowany przetwór z gruszek, na które sezon przypada w okresie letnio-jesiennym. Warto go przygotować w sezonie i zapasteryzować w słoikach na zimę. Jest to dobry pomysł, ponieważ mus gruszowy cechuje się niezwykle uniwersalnym zastosowaniem – świetnie sprawdza się w roli masy do różnego rodzaju wypieków: ciast biszkoptowych, kruchych, a także tortów. Mus gruszkowy możemy wykorzystać także w roli nadzienia do naleśników. Co istotne, mus ten świetnie komponuje się również z daniami wytrawnymi – zwłaszcza z mięsami, np. królikiem czy też schabem pieczonym.
Przetwory z gruszek na zimę
Gruszki, tuż obok jabłek, są najchętniej jadanymi owocami w Polsce. Sezon na nie (w zależności od gatunku) zaczyna się późnym latem, a kończy jesienią. Chcąc cieszyć się ich smakiem przez cały rok, możemy przygotować pyszne przetwory. Świetnym pomysłem jest mus gruszkowy, ale nie jest on jedynym przetworem, który możemy przyrządzić z gruszek. Dobrze sprawdzają się one również w dżemach, powidłach, nalewkach, a nawet w winach. Warto przy tym pamiętać o ich przyprawieniu – gruszki „lubią się” w szczególności z przyprawami korzennymi: cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami.