Mus jabłkowy
Sposób przygotowania
krok 1
Rolujemy cytrynę przez chwilę płaską dłonią po blacie, lekko ją przyciskając, żeby rozluźnić miąższ. Przekrajamy owoc na pół. Wyciskamy. Możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą przenośnego urządzenia kuchennego (bez wysiłku uzyskamy wtedy więcej soku). Nie wyrzucajmy skórek, przydają się do wielu przepisów i trików, choćby ze względu na swój świeży zapach. Przelewamy sok przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Powinniśmy otrzymać około 50–60 ml. Jeśli cytryna była dosyć mała, a jej miąższ suchy, wyciśnijmy kolejny owoc. Możemy wykorzystać też limonkę.

Artur Rogalski krok 2
Wlewamy wodę i sok z cytryny do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem i dopasowaną przykrywką. Powinien mieć około 5 l pojemności, swobodnie mają się w nim zmieścić wszystkie jabłka na mus. Przygotowujemy go wcześniej, żeby móc od razu wrzucać do niego krojone owoce. Dzięki temu nie zdążą się utlenić i zmienić barwy, zanim zaczniemy gotowanie.

Artur Rogalski krok 3
Obieramy jabłka. Najlepiej wykorzystać więcej niż jedną odmianę, połączyć słodkie i kwaskowe smaki. U nas jest to gala (soczysta, lekko gruszkowa) i mutsu (zielona, krucha, kwaśniejsza). Staramy się zdjąć jak najcieńszą warstwę skórki, żeby nie stracić zbyt dużo miąższu. Łupinki możemy zachować. Przydadzą się na przykład do kompotu. Dzielimy obrane owoce na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy miąższ w kostkę i wrzucamy go do garnka.

Artur Rogalski krok 4
Przykrywamy garnek. Gotujemy owoce na małym ogniu przez około 40 minut. Żeby mus jabłkowy miał wyjątkowy aromat, możemy dorzucić do niego nasiona wyjęte z laski wanilii, kardamon lub goździki, a także inne owoce cytrusowe, na przykład cząstki pomarańczy lub grejpfruta. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy mus jeszcze przez 20 minut. Dodajemy mielony cynamon. Mieszamy. Jeśli chcemy, żeby mus był całkiem gładki, możemy zmiksować go za pomocą ręcznego blendera.

Artur Rogalski krok 5
Przygotowujemy 4 słoiki o pojemności 500 ml. Myjemy szkło, wyparzamy je i dokładnie osuszamy. Upewniamy się, że nie jest wyszczerbione. Oczyszczamy również zakrętki i sprawdzamy, czy nie są zardzewiałe lub wygięte. Umieszczamy w nich gorący mus z jabłek, najlepiej za pomocą chochelki z wylewką. Staramy się nie ubrudzić krawędzi, a jeśli się to nie uda, dokładnie je wycieramy. Szczelnie zakręcamy słoiczki i odstawiamy je do góry dnem. Otulamy je ręcznikiem, żeby mus wolniej się studził.

Artur Rogalski krok 6
Kiedy mus jabłkowy całkowicie wystygnie, sprawdzamy, czy zakrętki poprawnie się zassały. Jeśli tak, to znaczy, że przetwory są odpowiednio zabezpieczone i możemy odstawić słoiczki do spiżarni lub w inne chłodne, suche i zaciemnione miejsce. Przecier jabłkowy przyda się do różnych wypieków, a także do słodkich dań na szybko, takich jak owsianka lub naleśniki.

Artur Rogalski


