Reklama

Mus jabłkowy - świetny na deser z lodami lub bitą śmietaną, albo mus jabłkowy na zapas do ulubionej szarlotki. Mus jabłkowy do słoików to jeden z punktów obowiązkowych jesiennych przetworów.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jabłka - 3 szare renety i 6 sztuk boskop - myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.

  • krok 2

    Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie, jabłka układamy na wierzchu i zalewamy 2 łyżkami wody. Gotujemy, aż cukier zacznie się karmelizować. Zwracamy uwagę, aby jabłka się nie przypaliły. Na dno innego rondla wrzucamy masło w kawałkach, mieszamy, dodajemy trochę wody na dno.

  • krok 3

    Laskę wanilii rozcieramy i rozgniatamy. Dodajemy wanilię i jej ziarenka oraz goździki do rondla z masłem, chwilę smażymy, aby masło przeszło aromatem przypraw, po czym wszystko przekładamy do jabłek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając przez 20 min, do chwili, aż jabłka będą się rozpadać.

  • krok 4

    Studzimy, przed podaniem wyjmujemy wanilię i goździki. Mus jabłkowy podajemy z lodami, bitą śmietaną lub wykorzystujemy do szarlotek, rogalików, zapiekanek i zimnych deserów. Możemy także gorący mus jabłkowy zamknąć w wyparzonych słoikach i odstawić w ciemne chłodne miejsce. Warto go wykorzystać, zanim ściemnieje.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady:

Inny sposób na mus jabłkowy: umyte jabłka pieczemy 30 min w temp. 200°C. Obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy miąższ. Dodajemy namoczoną żelatynę z odrobiną calvadosu. Białka ubijamy z cukrem i dodajemy po łyżeczce musu, nie przerywając ubijania. Podajemy w pucharkach z waflowymi rurkami.

Zobacz też: mizeria do słoików

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama