
Mus jabłkowy do słoików (z cukrem)
- jabłka: 9 szt.
- masło: 30 g
- cukier trzcinowy: 70 g
- goździki: 3 szt.
- wanilia: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka - 3 szare renety i 6 sztuk boskop - myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
krok 2
Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie, jabłka układamy na wierzchu i zalewamy 2 łyżkami wody. Gotujemy, aż cukier zacznie się karmelizować. Zwracamy uwagę, aby jabłka się nie przypaliły. Na dno innego rondla wrzucamy masło w kawałkach, mieszamy, dodajemy trochę wody na dno.
krok 3
Laskę wanilii rozcieramy i rozgniatamy. Dodajemy wanilię i jej ziarenka oraz goździki do rondla z masłem, chwilę smażymy, aby masło przeszło aromatem przypraw, po czym wszystko przekładamy do jabłek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając przez 20 min, do chwili, aż jabłka będą się rozpadać.
krok 4
Studzimy, przed podaniem wyjmujemy wanilię i goździki. Mus jabłkowy podajemy z lodami, bitą śmietaną lub wykorzystujemy do szarlotek, rogalików, zapiekanek i zimnych deserów. Możemy także gorący mus jabłkowy zamknąć w wyparzonych słoikach i odstawić w ciemne chłodne miejsce. Warto go wykorzystać, zanim ściemnieje.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

