
Mus malinowy
- maliny: 350 g
- cukier: 60 g
- sok z cytryny: 20 ml
- żelatyna: 8 g
- śmietana 30%: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Purée owocowe: maliny myjemy i umieszczamy w rondelku. Gotujemy je z cukrem i sokiem z cytryny, aż rozpadną się na gęstą masę. Przecieramy je przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek, po czym ponownie podgrzewamy.
krok 2
Żelatyna: zalewamy ją wodą i odstawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje, dodajemy ją do gorącego purée. Energicznie je mieszamy, żeby składnik stabilizujący dobrze się rozpuścił. Odstawiamy do wystygnięcia.
krok 3
Mus malinowy: ubijamy śmietankę na wysokich obrotach miksera. Wyłączamy urządzenie, zanim powstanie sztywny krem. Chcemy, żeby śmietana tworzyła tzw. soft peaks, to znaczy, że powinna być puszysta, ale ciągle zsuwać się z łyżki lub rózgi. Stopniowo łączymy ją z ostudzonym purée za pomocą szpatułki.
krok 4
Podanie: przekładamy mus z malin do pucharków. Chłodzimy go, aż stężeje. Serwujemy z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

